Business Internaţional

Germania: exporturile, motorul economiei, au scazut cu 10,6%

08.01.2009, 17:34 17

Exporturile germane au scazut cu o rata record in noiembrie, in conditiile in care recesiunea globala a diminuat cererea pentru produsele realizate de cea mai mare economie din Europa, scrie Bloomberg.

Exporturile s-au redus cu 10,6% in comparatie cu octombrie, luna in care s-a inregistrat un declin de 0,6%, a anuntat Biroul Federal de Statistica din Wiesbaden, scaderea fiind cea mai pronuntata de la reunificarea Germaniei.
Pe masura ce criza financiara globala afecteaza negativ cererea, companiile germane diminueaza productia in conditiile in care mediile economice ale principalilor parteneri de afaceri se confrunta cu un regres. Cel mai mare producator auto din Europa, Volkswagen, a inregistrat o scadere a vanzarilor aferente pietei americane, in timp ce Siemens, cea mai mare companie europeana din sectorul de inginerie, a anuntat ca realizarea tintei de profit pe 2009 va fi un obiectiv "mult mai ambitios".
"Este vorba de o scadere semnificativa", a afirmat Stefan Bielmeier, economist pentru filiala Deutsche Bank din Frankfurt. "Din nefericire, nu exista semnale care sa indice ca situatia se va redresa curand. Motorul exporturilor, care alimenteaza economia, da semne de oboseala", a mai spus Bielmeier.
Economia germana s-a contractat cu 0,5% in al treilea trimestru al lui 2008. Bundesbank a anuntat luna trecuta ca este foarte probabil ca si in ultimul trimestru al anului precedent sa se fi inregistrat o evolutie descendenta a economiei. Banca preconizeaza ca aceasta nu se va "redresa pana in 2010, cand se prognozeaza o revenire la nivel global".
Comparativ cu perioada similara din 2007, exporturile corespunzatoare lunii noiembrie au pierdut 12%, in timp ce importurile au scazut cu 0,9%. De asemenea, in raport cu octombrie 2008, importurile s-au redus cu 5,6%. Excedentul comercial a atins 9,7 mld. euro, in cadere fata de valoarea de 16,4 mld. euro, inregistrata in octombrie. Excedentul de cont curent, unitatea de masura a comertului inclusiv a serviciilor, a fost de 8,6 mld. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO