Business Internaţional

Germania, in mijlocul unei crize de lichiditati fara precedent

23.02.2006, 20:31 19

Cel mai mare transportator de numerar din Germania a intrat in faliment dupa delapidarea de catre angajati a 300 mil. euro.

Banca Centrala a Germaniei si companiile de retail de pe piata au inceput sa ia masuri pentru a evita o lipsa de lichiditati in magazine sau la bancomate dupa anuntul celei mai mari companii de transportat bani din Germania de intrare in faliment, scrie Bloomberg.

Oficialii Bundesbank au anuntat deja ca filialele din teritoriu vor deschise atat cat va fi nevoie sa le furnizeze companiilor bancnote si monede.

Bancile de retail, printre care si Commerzbank, precum si alte 60 de fonduri de economii au declarat ca sunt deja in cautarea unei noi metode de transportare a banilor.

Heros, cel mai mare transportator de bani din Germania, a anuntat ca atat agentia de la Hanovra, cat si celelalte 23 de filiale vor intra in faliment dupa ce procurorii din Moenchen-Gladbach au acuzat o serie de angajati de delapidare, suma totala ridicandu-se la aproximativ 300 de milioane de euro. Colapsul acestei companii ar putea afecta bancile, supermarketurile si magazinele la scara nationala. Compania Heros asigura transportul a 50% din piata totala a lichiditatilor din Germania, efectuand in fiecare zi transporturi in valoare de 600 de milioane de euro.

"Banii lichizi reprezinta cea mai folosita forma de plata in Germania, reprezentand 64% din totalul vanzarilor retail", a declarat Ulrike Huerhens, purtator de cuvant al asociatiei de retaileri HDE. " Vor fi afectate numai marile companii, cele mici nu angajeaza in general transportatori de banii", a precizat el.

Intervievat de Bloomberg, Maren Schatz, purtatoarea de cuvant Heros, nu a comentat in niciun fel acuzatiile aduse de procurori unor angajati din cadrul companiei.

Aproximativ jumatate din cele 547 de miliarde de euro in bancnote din regiunea europeana sunt cheltuiti in Germania, conform datelor prezentate de Banca Centrala a Germaniei. Ziarele germane au pus mai ales accentul pe reducerea cantitatii de lichiditati din bancomate.

"Acest lucru ar putea fi o problema serioasa", a declarat Peter Pietsch, purtator de cuvant al Commerzbank. Aceasta banca a folosit serviciile Heros ca pricipala metoda de distribuire a banilor catre cele peste 1.100 de bancomate si cele 800 de filiale la nivel national.

"Momentan purtam discutii cu alte companii de transportare a banilor, dar ne gandim si la posibilitatea de a ne transporta singuri banii", a adaugat el.

Stefan Marotzke, purtatorul de cuvant al asociatiei bancilor de economii, a precizat ca din cele 463 de banci membre doar 60 foloseau integral serviciile Heros. Bancile de economii detin aproape jumatate din numarul total de bancomate de pe piata germana.

Organele de control germane au precizat ca in urma suspiciunii de delapidare la filiala Heros Nordcash au fost perchezitionate 25 de birouri si de locuinte personale in Hamburg, Hanovra, Viersen si Frenchen. Pe baza cercetarilor preliminare s-au emis mandate de arestare pe numele a patru persoane a caror identitate nu a fost inca dezvaluita.

In declaratia oficiala a fost precizat drept cap de acuzare principal "retinerea si folosirea unor anumite sume de bani apartinand clientilor in interes propriu pe perioada ultimilor ani". Pana la ora actuala nu a fost precizat numele niciunei companii ce ar fi pierdut bani in acest scandal. Printre clientii Heros se numara lanturile Metro si KarstadtQuelle.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO