Business Internaţional

Germania s-a convins că trebuie să salveze moneda euro

Autor: Traian Terzianm

05.12.2010, 23:30 10

Insistenţa Germaniei cu privire la adoptarea măsurilor dure deausteritate de către Irlanda, Grecia şi ceilalţi membri din zonaeuro indisciplinaţi fiscal i-a făcut pe mulţi să creadă că Berlinulşi-a întors spatele faţă de moneda euro, scrie The Wall StreetJournal.

Dar înţelegerea europeană, venită la iniţiativa Germaniei, de acrea un mecanism de bailout prin care pe viitor şi investitorii săpiardă o parte din bani în momentul în care o ţară este salvatăarată exact contrariul. Cu alte cuvinte, cancelarul german AngelaMerkel crede că moneda euro este esenţială pentru prosperitateaţării pe care o conduce. În urma acordului, Germania s-a angajat însusţinerea viitoarelor finanţări ale ţărilor din zona euro care vorîntâmpina probleme, chiar dacă fondul de salvare de 750 mld. eurolansat în primăvara acestui an expiră în 2013.

În plus, Berlinul a renunţat la ideea ca investitorii să împartăîn mod automat posibilele pierderi, acest lucru urmând să seîntâmple numai în condiţiile în care ţara respectivă este declaratăinsolventă prin votul unanim al tuturor membrilor din zona euro.

Această concesiune politică face ca posibilitatea cainvestitorii să sufere pierderi să fie destul de redusă. Deexemplu, în prezent, liderii europeni susţin că până şi Grecia estesolvabilă în ciuda perspectivelor slabe de revenire economică şi adatoriilor mari pe care le deţine (peste 125% din PIB).

"Germanii au acceptat faptul că vor mai exista planuri desalvare după ce au renunţat la ideea ca deţinătorii de obligaţiunisă înregistreze pierderi în mod automat", spune Simon Tilford,economist-şef al Centrului de Reformă Europeană din Londra. Scopulde a ajunge la un acord cu Franţa şi alte ţări din zona euroreflectă credinţa încă puternică a clasei politice germane căsalvarea monedei comune este un interes naţional vital. Moneda euroa permis industriilor dependente de export ale Germaniei să-şivândă marfa în pieţele europene la preţuri stabile, ţinându-ledeparte de variaţiile cursurilor de schimb care le afectau întimpul mărcii germane.

Cei mai mulţi oameni de afaceri germani sunt de acord că dacăfosta monedă a ţării ar reînvia, procesul ar fi greu de suportat,punând în acelaşi timp în pericol "boom-ul" comercial al Germanieicu China şi alte economii emergente şi ar şterge un deceniu deeforturi prin care companiile germane au devenit printre cele maicompetitive din lume. În plus, o destrămare a uniunii monetare arface ca sistemul bancar din Germania să deţină sute de miliarde deeuro în active în ţările care au renunţat la moneda unică. Deexemplu, în prezent Germania a preferat o expunere directă de 12mld. euro faţă de guvernul irlandez prin intermediul împrumutuluipe care Dublinul l-a primit de la UE şi FMI. Prin această măsurăexecutivul de la Berlin protejează expunerea de 118 mld. euro pecare băncile germane o au faţă de Irlanda, potrivit datelorBundesbank.

"Ideea că nu vom reuşi să apărăm moneda unică a Europei va aveaconsecinţe de neimaginat pentru Germania atât pe plan economic şisocial, cât şi din punct de vedere bugetar", a declarat ministrulde finanţe Wolfgang Schauble. Atunci când Merkel şi Schauble auîncercat să îi convingă pe parlamentari să aprobe planul de 750mld. euro, au mers pe ideea că aceasta este o măsură temporară,care urma să dureze doar trei ani. De atunci, Berlinul a cerutcelorlalte state europene să impună un regim bugetar mult maistrict, pentru a fi sigur că nu se va repeta criza datoriilor ce alovit Grecia.

Pe 18 octombrie Merkel a uluit Europa şi a stârnit protesteprintre politicienii europeni după acordul "favor pentru favor"făcut cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Germania a slăbitpresiunea pentru sancţiuni automate, în timp ce Franţa a promis săsusţină cererea Germaniei de a schimba tratatele UE pentru ca şiinvestitorii, nu numai contribuabilii, să sufere pierderi în cazulîn care o ţară europeană va avea probleme.

În plus, insistenţa Germaniei de a include deţinătorii deobligaţiuni a speriat pieţele financiare, împingând în sus primelede risc pentru obligaţiunile Greciei, Irlandei şi Portugaliei şi aajuta împingerea Irlandei în criză.

Pe fondul creşterii presiunii pieţelor fiananciare asupramonedei euro şi a celor mai slabi membri, Merkel a decis să facăpresiuni pentru un acord final privind ideea sa de a restructuradatoriile. Drept urmare, Sarkozy şi alţi lideri ai UE au fost deacord, dar cu un anumit preţ. Merkel a trebuit să accepte căinvestitorii vor pierde doar în cazul în care ţara respectivă esteconsiderată insolvabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO