Business Internaţional

Germania s-a răzgândit: Grecia ar putea răscumpăra obligaţiuni cu banii UE şi FMI

Germania s-a răzgândit: Grecia ar putea răscumpăra obligaţiuni cu banii UE şi FMI

Autor: Anca Dumitrescu

13.07.2011, 20:02 728

Guvernul german a apreciatmiercuri, că este posibil, "teoretic", ca Grecia să poatărăscumpăra obligaţiuni de pe piaţă cu fondurile primite de laUniunea Europeană şi FMI, opţiune pe care autorităţile de la Berlinau respins-o până acum, transmite AFP.

Regulile Fondului de susţinerefinanciară al zonei euro prevede "posibilitatea teoretică" deachiziţie a obligaţiunilor proprii, graţie ajutoruluiinternaţional, a declarat un purtător de cuvânt al Ministeruluigerman de Finanţe.

Această opţiune, care ar permiteAtenei reducerea datoriilor guvernamentale care depăşesc 160% dinPIB, era un subiect tabu pentru Germania.

O astfel de operaţiune,costisitoare pentru bănci din cauza costului mare de împrumut de pepiaţă, ar permite retrogradarea ratingurilor Greciei de cătreagenţiile de evaluare financiară.

Soluţia ar fi acceptată şi deBanca Centrală Europeană (BCE), care a aplicat din primăvara anuluitrecut un program de achiziţie de obligaţiuni ale statelor cuprobleme financiare.

Purtătorul de cuvânt alministerului german a explicat că această concesie nu schimbăvoinţa autorităţilor de la Berlin de implicare a investitorilorprivaţi în susţinerea Greciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO