Business Internaţional

Germania va redeveni „omul bolnav al Europei“ dacă nu va continua reformele – oficial al BCE

Joerg Asmussen, membru în consiliul guvernator al BCE, făcând referire la sistemul fiscal german: „Este greu de înţeles: dacă vrei să cumperi un cal pentru a-l călări, plăteşti TVA de 19%. Dar dacă vei cumpăra un cal pentru a face din el lasagna plăteşti TVA de 7%. Dar dacă vrei să cumperi un cal pe care să-l călăreşti doi ani, după care-l faci lasagna?“ Foto: AFP

Joerg Asmussen, membru în consiliul guvernator al BCE, făcând referire la sistemul fiscal german: „Este greu de înţeles: dacă vrei să cumperi un cal pentru a-l călări, plăteşti TVA de 19%. Dar dacă vei cumpăra un cal pentru a face din el lasagna plăteşti TVA de 7%. Dar dacă vrei să cumperi un cal pe care să-l călăreşti doi ani, după care-l faci lasagna?“ Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

19.05.2013, 19:17 1078

Dacă nu continuă reformele, Germania, cea mai mare economie europeană, ar putea deveni „noul om bolnav al Europei“, a avertizat Joerg Asmussen, membru în consiliul guvernator al Băncii Centrale Europene din partea Germaniei. El a identificat printre sectoarele care au nevoie de reforme pe cele ale educaţiei, infrastructurii şi cel fiscal, scrie agenţia Thomson Reuters.

Germania a fost cunoscută drept „omul bolnav al Europei“ în urmă cu zece ani, când se lupta cu costurile reunificării. De atunci eco­nomia germană a devenit o insulă rară a prosperităţii în Europa, cu o rată a şomajului de 6,9%, cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii. Majoritatea germanilor spun că nu au resimţit puternic criza din zona euro, în condiiţiile în care aceasta a măcinat economiile statelor de la periferia zonei euro.

„Dar dacă nu va continua cu reformele, Germania va redeveni omul bolnav al Europei în următorii 5-10 ani“, a spus Asmussen.

El este, de asemenea, membru al Par­tidului Social-Democrat, principala for­maţiune cu care se vor lupta creştin-democraţii conduşi de cancelarul Angela Merkel în alegerile din toamnă.

„Este greu de înţeles: dacă vrei să cumperi un cal pentru a-l călări, plăteşti TVA de 19%. Dar dacă vei cumpăra un cal pentru a face din el lasagna plăteşti TVA de 7%. Dar dacă vrei să cumperi un cal pe care să-l călăreşti doi ani, după care-l faci lasagna?“, a comentat Asmussen, făcând referire la sistemul fiscal german.

Politicianul a atenţionat că acum Germa­nia strânge beneficiile reformelor introduse de guvernele anterioare, precum cele de pe piaţa muncii lansate de cancelarul social-democrat Gerhard Schroeder. Germania nu a avut probleme prea mari cu şomajul în timpul marii recesiuni economice mondiale datorită contractelor part-time de muncă.

Economia germană a crescut cu doar 0,1% în primul trimestru al acestui an, perioadă în care întreaga UE a intrat în recesiune. În trimestrul anterior, PIB-ul a scăzut cu 0,6%. Asmussen anticipează că pentru economia germană al doilea trimestru va fi mai bun decât primele trei luni.

În pofida reformelor, eficienţa pieţei muncii din zona euro scade

În pofida eforturilor oficialilor europeni de a reforma piaţa muncii din zona euro, procesul de a completa locurile de muncă vacante cu şomeri devine tot mai ineficient, potrivit unei analize a băncii americane Goldman Sachs. Acest proces se deteriorează încă de la apariţia crizei datoriilor din zona euro, spun analiştii băncii, care notează că locurile de muncă vacante sunt concentrate mai ales în Germania şi Franţa, în timp ce unele dintre cele mai mari rate ale şomajului sunt în Spania şi Italia, scrie CNBC.

„Mobilitatea limitată a forţei de muncă previne ca locurile de muncă vacante să fie acoperite. Cererea pentru relocarea forţei de muncpă a crescut, dar pieţele muncii rămân preponderent naţionale“, se arată în studiul citat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO