Business Internaţional

Germanii i-au convins pe francezi ca nu are rost sa cheltuiasca banii proprii pentru a ajuta Grecia. Pentru asta exista FMI

24.03.2010, 23:06 16

Germania pare ca a reusit sa convinga Franta sa sprijine ideeaimplicarii FMI in rezolvarea problemelor Greciei, desi initialParisul a exclus orice interventie din partea institutiei cu sediulla Washington.

Cele doua state vest-europene au convenit ca Fondul MonetarInternational (FMI) sa intervina cu un ajutor financiar pentru ascoate Grecia din criza datoriilor, potrivit unui oficial dinministerul german de finante, scrie Bloomberg.

Schimbarea la 180 de grade a punctului de vedere sustinut deParis vine in conditiile in care summitul in cadrul caruia se vordiscuta modalitati de sprijinire a Greciei urmeaza sa debutezeazi.

Cancelarul german Angela Merkel, care considera ca greselileGreciei nu trebuie platite de contribuabilii germani, a cerutsaptamana trecuta ca FMI sa se implice in situatia Greciei, in timpce presedintele francez Nicolas Sarkozy a pledat atunci pentru osolutie europeana.

"Se pare ca avem de-a face cu o schimbare radicala de opinie,insa solutia la aceasta problema este sensibila", a declarat JulianCallow, economist-sef pe Europa in cadrul Barclays Capital.

"FMI aduce credibilitate si transparenta, orice demers care dainvestitorilor un anumit grad de stabilitate fiind bine-venit.Principala problema este ca nu exista un mecanism european care sase adreseze unei astfel de situatii. Pentru asta exista FMI",potrivit lui Callow.

Berlinul ajuta Grecia doar sub conditiistricte

In conditiile in care partenerii europeni par sa sustina din cein ce mai mult varianta unui ajutor din partea FMI, Merkel ar fiacceptat sa sem neze in cadrul summitului ce incepe astazi un acordde creare a unui sistem prin care statele europene supraindatoratesa fie sprijini te, potrivit publicatiei Die Welt.

Merkel ar fi pus insa trei conditii pentru ca un ajutor la nivelcomunitar sa fie oferit Greciei: Atena sa nu reuseasca sa strangafonduri de pe pietele financiare, FMI sa intervina cu o contributiesubstantiala, iar sanctiunile impotriva tarilor care depasescdeficitul bugetar limita sa fie inasprite, a declarat un oficialgerman sub conditii de anonimitate.

Euro cade abrupt

Moneda euro s-a depreciat ieri in fata dolarului american panala cel mai redus nivel din ultimele zece luni, dupa ce lideriifrancezi si germani au anuntat ca orice pachet de sprijinire aGreciei va necesita si im plicarea FMI, punand sub semnulintrebarii credibilitatea Uniunii Europene. Astfel, euro a coboratpana la un curs de schimb de 1,3391 dolari per euro.

"Capacitatea zonei euro de a respecta reglementari pe care dejale-a impus a lasat de dorit. Intr-o anumita masura, trebuie saaduca pe cineva care sa faca o treaba mult mai buna. Regulileaflate in vigoare in prezent au fost un esec, altfel nu am fi acumin aceasta situatie", a spus David Mackie, economist-sef pe Europain cadrul bancii JPMorgan Chase.

Incertitudinile inca planeaza

Germania se teme ca daca va pune pe masa un plan detaliatprivind modalitatile prin care Grecia va primi sprijin, acest lucruar putea incuraja Cabinetul elen sa il utilizeze si sa renunte lamasurile dure de echilibrare a finan telor publice.

Cat de mult vor accepta Franta si celelalte state din zona euroca Fondul Monetar Internatioanl sa se implice in cazul Grecieiramane insa de vazut, in conditiile in care aceasta posibilitate afost privita cu reticenta in ultimele saptamani.

Liderii socialisti europeni, printre care se numara siprim-ministrul elen, sunt asteptati sa prezinte astazi la summitulde la Bruxelles planurile de creare a unui mecanism de sprijinire aGreciei, a declarat o persoana familiara cu situatia, citata deagentia de presa Thomson Reuters.

Fitch reduce ratingul de credit alPortugaliei

Agentia Fitch Ratings a decis reducerea ratingului de credit alPortugaliei cu o treapta pana la AA-, invocand situatia indeteriorare a finantelor publice ale tarii, scrie Bloomberg.Perspectiva legata de rating ramane "negativa", se arata indeclaratia Fitch. "Desi Portugalia nu a fost grav afectata de crizaeconomica mondiala, perspectivele de redresare a economiei salesunt mai slabe decat in cazul a altor 15 membre ale UniuniiEuropene, ceea ce va genera presiuni asupra finantelor sale publicepe termen mediu", se arata in raportul agentiei Fitch. Bursa de laLisabona a pierdut 2,2% dupa anuntul Fitch. CatalinaApostoiu

Cum traiesc grecii criza

Grecii de rand au pareri impartite cu privire la modul in carecriza datoriilor cu care se confrunta guvernul de la Atena leafecteaza viata, scrie The New York Times. "Aceste masuri ne-auruinat. Pana si astea sunt mai scumpe", spune grecul ThanassisApostolakis, aratand catre o tigara pe jumatate consumata. Nu deaceeasi parere este Michalis Sekendis, vanzator in cadrul unuimagazin de bijuterii din Atena. "Nu ma deranjeaza sa platesc maimult pentru tigari", spune el, adaugand ca il apreciaza pepremierul Papandreou, despre care crede ca este "un om bun sionest". "Poate ei sunt nefericiti, insa eu nu", afirma Sekendis,referindu-se la angajatii din sectorul de stat, care risca oreducere salariala de 12%. Pe de alta parte insa, el recunoaste camajoritatea clientilor sai sunt turisti straini. Cei care sebazeaza pe o clientela aproape exclusiv elena au resimtit din plinefectele problemelor cu care se confrunta Grecia. "Bugetariireprezinta o mare parte din persoanele care vin sa cumpere de lanoi. Am fost obligat sa reduc personalul de la trei angajati launul singur, si pe acesta il pastrez mai mult din prietenie",declara Panayiotis Doumas, managerul unui magazin de haine pentrubarbati din centrul Atenei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO