Business Internaţional

Germanii se inghesuie sa-si cumpere masini

02.04.2009, 17:21 15

Germanii ignora recesiunea si cheltuiesc sume uriase pentru achizitiile de automobile, un semn ca prima de casare oferita de guvernul de la Berlin in incercarea de a combate recesiunea da roade, atragand consumatorii in showroom-uri in dauna celorlalte segmente de retail, scrie Financial Times.

Dealerii de automobile din Germania nu resimt declinul global inregistrat pe acest segment, dupa ce vanzarile de masini au urcat pe piata locala cu 11,9% in februarie. In acelasi timp, un declin accentuat al vanzarilor de electronice a generat o scadere cu 0,2% a vanzarilor din sectorul de retail, potrivit unui raport al bancii centrale.
Tendinta de crestere a vanzarilor de automobile reprezinta o stire pozitiva intr-un peisaj economic intunecat si un succes al politicilor guvernului de la Berlin, care acorda 2.500 de euro fiecarei persoane care isi caseaza masina veche si cumpara alta noua.
Agentia guvernamentala care se ocupa de programul de casare a autovehiculelor vechi spune ca a primit 870.000 de cereri din partea proprietarilor de automobile. Initial, programul era limitat la 1,5 mld. euro sau 600.000 de masini.
In prima luna a lansarii programului de casare din Germania, Dacia a inregistrat un volum de peste 30.000 de unitati, ce urmeaza a fi livrate in prima parte a acestui an, intr-o cadenta de peste 1.000 de unitati saptamanal.
Cele mai bine vandute modele Dacia in Germania sunt Sandero, promovat ca „masina de 5.000 de euro" (7.500 de euro din care se scade prima de casare de 2.500 de euro) si Logan MCV cu motor diesel.
Vanzarile marcii Dacia in Germania ar putea sa le depaseasca pe cele de pe piata locala in prima jumatate a acestui an, ca urmare a programului de reinnoire a parcului auto din Germania care se va epuiza pana la jumatatea anului, potrivit lui Fran'ois Fourmont, directorul general al Dacia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO