Business Internaţional

Germanii versus Uber: Daimler şi BMW au achiziţionat servicii de car-sharing şi ar putea forma o coaliţie pentru a câştiga piaţa

Germanii versus Uber: Daimler şi BMW au achiziţionat...

Autor: Alex Ciutacu

14.03.2018, 14:04 129

Daimler a achiziţionat de la Europcar participaţia de 25% în firma de car-sharing Car2Go şi plănuieşte să câştige piaţa, existând chiar şi posibilitatea unei alianţe cu competitorul BMW, potrivit Deutsche Welle.

Gigantul auto Daimler a anunţat marţi că a ajuns la un acord de achiziţie cu Europcar pentru participaţia acestora de 25% din compania Car2Go. Tranzacţia valorează 70 de milioane de euro, iar în urma acesteia Daimler va obţine control total asupra serviciului de car-sharing din care deţinea deja 75%.

Car2Go are o flotă de 14.000 de vehicule – majoritatea fiind model Smart produs de Daimler – şi susţine că furnizează servicii pentru trei miioane de clienţi din 26 de oraşe la nivel global.

Achiziţia face parte din planurile Daimler de a-şi extinde portofoliul care include deja aplicaţia de booking Moovel şi serviciul mytaxi.

În cadrul unei declaraţii, producătorul auto a transmis că vrea să „dezvolte expertiza necesară şi resursele pentru a deveni lideri în piaţa de vehicule autonome”, adăugând că Car2Go are „algoritmii necesari pentru a prezice cererea de mobilitate”.

Achiziţia trebuie să primească aprobarea reglementatorilor.

Mişcarea făcută de Daimler se aseamănă cu cea făcută de rivalul german BMW, care a preluat controlul total al serviciului de sharing DriveNow în luna ianuarie. Potrivit agenţiei de ştiri Reuters, există speculaţii că cei doi giganţi germani ar putea crea o fuziune între serviciile de sharing.

Cu toate că niciuna dintre companii nu a confirmat acest plan, Daimler a transmis luna trecută că este deschisă la o alianţă mare, în încercarea de a-şi lista la bursă operaţiunile de servicii de mobilitate.

Piaţa serviciilor de car-sharing acoperă o treime din piaţa globală de taxi. Dar banca de investiţii Goldman Sachs se aşteaptă ca odată ce taxiurile autonome vor fi operaţionale, piaţa ar putea creşte de opt ori până în 2030, generând venituri anuale de 285 de miliarde de dolari.

 
 


 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO