Business Internaţional

Ghicitoarea spaniolilor: să afle cât le mai valorează casa

Ghicitoarea spaniolilor: să afle cât le mai valorează casa

Autor: Traian Terzianm

02.12.2010, 23:51 28

Spania se confruntă cu o nouă problemă: determinarea preţuluireal al caselor rămase goale şi puse în vânzare în urma boom-uluiimobiliar din 2007, scrie The Wall Street Journal.

Ministerul Lucrărilor Publice spaniol a declarat că preţul pemetru pătrat al caselor puse în vânzare a scăzut cu 11% faţă demaximul atins în 2007. Pe de altă parte, datele de la Tinsa, ocompanie de evaluare din Spania, recent cumpărată de către companiaAdvent International, a arătat o scădere de 18% în aceeaşiperioadă.

Analiştii, economiştii şi chiar şi proprietarii caselor aflatela vânzare consideră că datele care provin din partea guvernului şichiar a unor societăţi mari de evaluare subestimează scădereapreţurilor imobiliarelor.

Acest lucru cauzează confuzie şi îi îndepărtează pe investitoriicare ar putea ajuta băncile să scape de numărul mare de case înposesia cărora au intrat. Discrepanţele sunt datorate în mare partemodului în care preţurile locuinţelor spaniole sunt calculate,deoarece datele nu se bazează pe preţurile actuale de vânzare, cimai degrabă pe evaluări făcute de companii private, care într-opiaţă aproape îngheţată depind într-o mare măsură de preţul cerutde cumpărător. În acest caz, rezultatul este o variaţie aestimărilor valorilor caselor.

Aceste diferenţe sunt importante pentru investitori, având învedere starea economiei spaniole în contextul crizei financiareeuropene. Salvarea Greciei şi cea a Irlandei nu au reuşit să reducăîngrijorarea cu privire la răspândirea crizei în alte ţări.Investitorii îşi fac griji acum cu privire la faptul că Portugaliava avea nevoie de ajutor extern şi că următoarea ţară vizată esteSpania.

Boom-ul imobiliar din 2007 a ridicat preţurile locuinţelor cumai mult de 100%, potrivit unui studiu realizat de Luis Garicano,profesor la London School of Economics. Conform aceluiaşi raport,piaţa spaniolă a reprezentat două treimi din unităţile construiteîn Europa între 1999 şi 2007.

În prezent însă, având în vedere variaţiile de date, este greusă obţii adevărata imagine a declinul preţului la locuinţe şi,implicit, a economiei Spaniei. Unul dintre riscuri este căincertitudinea cu privire la valorile proprietăţilor reale nu aratăcantitatea de pierderi potenţiale din bilanţurile bancare. Bănciledeţin bunuri imobiliare în valoare de 60 mld. euro (82 mld.dolari), potrivit Băncii Spaniei. "Acest lucru ar putea însemna căbăncile ar putea fi nevoite să facă provizioane mari pe o perioadălungă de acum încolo", a declarat Andrew Lim, analist bancar încadrul Matrix Corporate Capital din Londra.

După orice boom există de obicei o incertitudine cu privire lapreţul real al proprietăţilor din cauza unor factori precumtransferurile neînregistrate sau sezonalitatea. Observatorii spunînsă că în Spania aceasta este acută din mai multe motive.

Unul dintre factori este faptul că datele de la MinisterulLucrărilor Publice din Spania provin de la o asociaţie de companiidin acest sector. Acestea, majoritatea locale, urmăresc factoriprecum preţurile de vânzare ale unor proprietăţi comparabile. Iardacă această informaţie nu este valabilă, iau în considerare preţulcerut, care, în cele mai multe cazuri, nu a scăzut atât de mult capreţurile de vânzare. În plus, sunt urmărite şi amplasamentul,tipul proprietăţii şi costul construcţiei, potrivit unui purtătorde cuvânt de la o societate de evaluare.

Un alt indice oficial al preţurilor la case provine de laInstitutul Naţional de Statistică al Spaniei şi are la bazădocumente notariale de vânzare. Potrivit acestuia, preţurile auscăzut din 2007 până în primul trimestru al acestui an cu 11%, iarîn cel de-al doilea trimestru şi-au revenit cu 2%. Cu toateacestea, economiştii, agenţii de vânzări şi unii oficiali spun căpreţurile notariale nu oferă adevăratele preţuri de vânzare,deoarece, în timpul negocierilor preţurile tranzacţiilor se potschimba. Acest lucru poate duce la preţuri mai mici decât celereale, pentru a minimiza taxele fiscale. Însă, numărul anual exactal acestor tranzacţii este necunoscut.

Primul-ministru spaniol, José Luís Zapatero, a declarat căpreţurile au atins pragul de jos şi mai apoi au început să-şirevină. Statisticile de la Ministerul Dezvoltării arată altfelînsă, cu toate că rata trimestrială de declin a încetinit.

Mark Stucklin, directorul general al Insight, un site care vindecase şi oferă informaţii despre achiziţionarea de locuinţe înSpania, a spus că este "o prăpastie între datele oficiale şirealitate". El, alţi agenţi real-estate şi economiştii au spus căpreţurile vor continua să scadă şi în 2011, în condiţiile în careBanca Spaniei face presiuni asupra sectorului bancar de a-şi vindeproprietăţile. De asemenea, aceştia au adăugat că lipsa declaritate la stabilirea preţurilor locuinţelor îi sperie şi peeventualii investitori, care ar putea ajuta la recuperarea pieţeiimobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO