Business Internaţional

Gigantii de medicamente trebuie sa gaseasca un alt model de business

18.06.2007, 21:06 18

Piata farmaceutica globala va inregistra mai mult de o dublare ca valoare, pana la 1.300 mld. dolari, pana in anul 2020, se arata intr-un raport privitor la viitorul industriei farmaceutice publicat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).
Evolutia va fi determinata de cresterea cererii globale de medicamente si tratamente preventive in contextul cresterii, dar si imbatranirii populatiei si al cresterii gradului de obezitate si prosperitate al acesteia.
Pana in 2020, Brazilia, China, India, Indonezia, Mexic, Rusia si Turcia ar putea cumula o cincime din vanzarile globale de produse farmaceutice.
Totusi, raportul PwC indica faptul ca actualul model de business al industriei farmaceutice este atat nesustenabil din punct de vedere economic, cat si incapabil din punct de vedere operational sa genereze destul de rapid tipurile de tratamente inovatoare cerute de pietele globale. Pentru a putea profita la maxim de viitoarele oportunitati de crestere, industria trebuie sa-si schimbe in mod fundamental modul in care opereaza, apreciaza analistii PwC.
Raportul arata ca, in ciuda nivelului fara precedent al cererii globale pentru produsele sale, industria farmaceutica se afla intr-un punct de rascruce in ceea ce priveste capacitatea sa de a profita de oportunitatile de crestere. Companiile farmaceutice se confrunta cu o criza de noi produse, performante financiare slabe, cheltuieli in crestere de marketing si legate de vanzari, restrictii din ce in ce mai importante de ordin juridic si de reglementare si reputatii patate. In acelasi timp, furnizorii si beneficiarii de servicii medicale din intreaga lume admit faptul ca actualele niveluri ale cheltuielilor din acest sector nu sunt sustenabile in cazul in care nu vor aparea beneficii mai vizibile pe termen lung.
Steve Arlington, autorul principal al raportului PwC, comenteaza: "Industria farma nu se va afla intr-o pozitie suficient de solida pentru a profita de oportunitati in lipsa unei cresteri a productivitatii pe cercetare-dezvoltare. Principala problema a industriei este lipsa inovatiei. Industria investeste de doua ori mai mult in R&D comparativ cu un deceniu in urma pentru a produce doua cincimi din medicamentele noi pe care le producea la acea vreme. Modelul de business este pur si simplu nesustenabil".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO