Business Internaţional

Gigantii energetici E.ON si GDF Suez au primit o amenda record de 1 mld. euro pentru practici anticoncurentiale

Gigantii energetici E.ON si GDF Suez au primit o amenda record de 1 mld. euro pentru practici anticoncurentiale

Comisarul european pentru concurenta Neelie Kroes a avertizat ca institutia europeana nu va tolera nicio forma de comportament anticoncurential

08.07.2009, 18:05 380

Comisia Europeana a amendat ieri cu cate 553 mil. euro (circa 1,1 mld. dolari in total) cele doua companii energetice, in conditiile in care cele doua grupuri incheiasera in 1975 un angajament reciproc prin care urmau sa-si imparta pietele interne de gaze naturale in cazul livrarilor de gaze importate din Rusia prin intermediul gazoductului MEGAL, pe care l-au construit impreuna, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
Comisia Europeana, autoritatea in domeniul concurentei la nivel comunitar, a eliberat un comunicat in care arata ca „cele doua companii au mentinut acordul de impartire a pietelor si dupa ce piata europeana a gazelor naturale a fost liberalizata, abandonand definitiv aceasta intelegere abia in 2005".

Semnal de alarma pentru industria energetica
Totodata, comisarul european pentru concurenta Neelie Kroes a avertizat ca „aceasta decizie transmite un semnal de alarma puternic gigantilor energetici ca institutia europeana nu va tolera nicio forma de comportament anticoncurential". Kroes a adaugat ca angajamentul intre cele doua grupuri energetice a privat consumatorii din Franta si Germania de un pret corect, stabilit in conditiile procesului concurential, dar si de posibilitatea de a-si alege furnizorul.
„Comisia nu are alta alternativa decat sa impuna amenzi foarte mari", a incheiat Kroes.

E.ON: Acuzatiile s-au fondat pe acorduri ce au expirat in 2004
Gazoductul MEGAL este detinut si operat de subsidiara grupului german, E.ON Ruhrgas, precum si de GDF Suez si transporta gaze naturale din sudul Germaniei pana la granitele cu Cehia, Austria si Franta.
E.ON, cel mai mare grup energetic la nivel mondial din perspectiva cifrei de afaceri, a anuntat ca acuzatiile de practica anticoncurentiala s-au fondat pe acorduri ce au expirat in 2004 si ca operatiunile grupului german cultiva un comportament concurential de multi ani.
Furnizorul de gaze naturale Gaz de France a fuzionat anul trecut cu compania Suez, pentru a forma GDF Suez, cel mai mare grup energetic din Europa din perspectiva capitalizarii bursiere.
GDF Suez ar putea face apel
Gerard Mestrallet, directorul companiei GDF Suez, a declarat ca grupul francez va face apel la decizia Comisiei Europene in cazul in care se vor impune amenzi pentru practica anticoncurentiala.
„Daca va fi cazul, vom face recurs, dar mai intai haideti sa asteptam si sa luam lucrurile cu calm", declara Mestrallet in urma cu o saptamana in fata unor reporteri care au participat la un forum de afaceri desfasurat la Paris.
Cele doua grupuri energetice sunt prezente si pe piata romaneasca, prin subsidiarele E.ON Romania, respectiv GDF Suez Energy Romania. Grupul german a preluat in 2005 fosta filiala a Electrica din Moldova, precum si distribuitorul de gaze Distrigaz Nord, unificand la inceputul acestui an activitatile de pe piata romaneasca intr-o noua entitate, denumita E.ON Romania.
GDF a preluat tot in 2005 compania de stat Distrigaz Sud. Ulterior, grupul francez a fuzionat cu compania belgiana Suez, iar de la inceputul lunii iunie Distrigaz Sud si-a schimbat denumirea in GDF Suez Energy Romania. GDF Suez a inregistrat anul trecut in Romania o cifra de afaceri de 992,4 mil. euro, in timp ce operatiunile de pe piata gazelor naturale au adus E.ON Romania, potrivit estimarilor ZF, vanzari de circa 1 mld. euro.
 

Europa da amenzi, Romania doarme
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spune ca atat E.ON, cat si GDF SUEZ nu au facut prin privatizari decat sa imparta un monopol de stat in doua monopoluri private prin care pot sa influenteze pretul pentru consumatorul final conform propriilor solicitari. „90% din gazul pe care il livreaza acum este gaz din productia interna, care este de doua ori mai ieftin decat cel de import, si tot nu conteaza. Acest Consiliu al Concurentei (CC) nu-si face datoria. S-au facut investigatii la comisia de indsutrii, dar CC nu considera ca este cazul sa se autosesizeze", a precizat Parvan. La randul lor, reprezentantii CC au precizat ca pana in prezent nu au existat dovezi necesare demararii unei anchete privind activitatea celor doua companii detinute local de catre cei doi giganti. Roxana Petrescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO