Business Internaţional

Gigantul bancar UBS ar putea concedia 8.000 de angajati pe fondul pierderilor masive

06.05.2008, 19:24 9

Grupul bancar elvetian UBS ar putea concedia pana la 8.000 de angajati pe fondul unei pierderi de 12 miliarde de franci elvetieni (7,35 mld. euro) in primul trimestru, cauzate de creditele neperformante, scrie Bloomberg.
Cea mai mare banca din Europa, care anul trecut a avut un profit de 3 miliarde de franci elvetieni (1,83 mld. euro), intentioneaza sa faca publice planurile privind concedierile in masa astazi, odata cu publicarea rezultatelor financiare detaliate. Compania va anunta probabil ca va elimina intre 2500 si 3000 de locuri de munca din cadrul diviziei de investitii, adica peste 10% din totalul angajatilor acestui departament.
"UBS face reduceri in cadrul diviziei de investitii", a declarat Dirk Becker, analist in cadrul bancii europene de investitii Landsbanki Kepler in Frankfurt. Iar estimarea conform careia compania va concedia o zecime din cei 83.000 de angajati ai sai este "realista", crede Becker.
Valoarea activelor contabile ale bancii elvetiene reduse in urma declansarii crizei subprime a ajuns la 38 de miliarde de dolari (24 mld. euro), in ultimele trei trimestre. Presedintele Marcel Ospel, care a inlocuit jumatate din membrii consiliului de conducere din 2007, cand compania a inceput sa inregistreze pierderi, a demisionat din functie luna trecuta.
La inceputul sedintei de tranzactionare de ieri, valoarea actiunilor a crescut cu 0,5% pana la 37 de franci elvetieni pe Bursa din Z?rich. In ultimele 12 luni, valoarea de piata a companiei a scazut cu 50%.
Grupul elvetian a obtinut luna trecuta aprobarea actionarilor privind obtinerea unor fonduri in valoarea de 15 miliarde de franci elvetieni (9,2 mld. euro) prin cedarea unor drepturi, dupa ce, in luna martie a acestui an, a primit 13 miliarde de franci elvetieni (8 mld. euro) de la investitorii din Singapore si Orientul Mijlociu.
"Trebuie sa faca ceva pentru a recastiga increderea actionarilor", a declarat Peter Thorne, analist la firma de brokeraj Helvea din Londra, adaugand ca "nu ar fi surprins daca s-ar face mai mult" de 8.000 de concedieri".
Cele mai mari banci ale lumii au anuntat reduceri ale valorii contabile a activelor si pierderi cauzate de credite neperformante de peste 319 miliarde de dolari (206 mld. euro), iar UBS se afla pe locul doi in clasamentul acestora, dupa Citigroup. Institutiile financiare au redus cu aproximativ 48.000 numarul locurilor de munca in ultimele zece luni, cifra care include si cele 15.200 de concedieri efectuate in cadrul Citigroup si cele 5.220 de la Merril Lynch & Co.
UBS a fost printre primele banci afectate de criza subprime, cand fondul sau de investitii cu grad ridicat de risc, Dillon Read Capital Management LP, a pierdut 150 de milioane de franci elvetieni (92 mil. euro) in primul trimestru al anului trecut. In luna mai, banca a decis inchiderea fondului.
"UBS va face reduceri de personal la divizia de investitii si va angaja in cadrul diviziei de management de investitii", este de parere Florian Esterer, manager de fonduri la Swisscanto Asset Management in Z?rich.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO