Business Internaţional

Gigantul financiar Lehman Brothers era insolvent cu cateva saptamani inainte de faliment

14.03.2010, 23:08 83

Echipa de conducere a bancii americane Lehman Brothers, alaturide firma de audit Ernst & Young au contribuit la prabusireagigantului american, potrivit unui raport cu privire la cel maimare faliment din istorie.

Fosta echipa manageriala din cadrul Lehman Brothers, in fruntecu directorul executiv Richard Fuld, este acuzata ca ar fi"manipulat bilanturile" si ca ar fi folosit artificii contabilecare sa ascunda situatia extrema in care se afla banca, se arataintr-un raport solicitat de justitia americana, scrie BBC News.

Totodata, Lehman ar fi intrat in incapacitate de plata cu catevasaptamani inainte ca falimentul sa fie declarat in mod oficial,eveniment ce a zguduit intregul sistem financiar mondial.

Banca a functionat gresit

Anton Valukas, insarcinat cu realizarea raportului, a declaratca din punct de vedere sistemic grupul american a functionatinadecvat. In conditiile in care echipa de executivi a utilizatjudecata si principiile de business insa acestia nu pot ficonsiderati responsabili din punct de vedere legal pentruprabusirea Lehman.

Totusi, creditorii bancii au suficiente probe pentru a-i trimitein instanta pe fostul director executiv Richard Fuld sau pe fostiimembri ai echipei executive Chris O'Meara, Erin Callan si IanLowitt pentru neglijenta si nerespectarea responsabilitatilor lor,a mai spus Valukas, precizand ca Fuld a fost "cel putin grosolan deneglijent".

Raportul prezentat de Valukas "incrimineaza" si bancile JPMorganChase si Citigroup pentru falimentul Lehman, in conditiile in careacestea doua ar fi solicitat garantii suplimentare, precum simodificarea acordurilor privind garantiile, fapt ce ar fi avut unimpact direct asupra lichiditatilor bancii.

"Repo 105", locul unde s-au ascunsdatoriile

Raportul de 2.200 de pagini depus la tribunalul din Manhattan,New York contine, de asemenea, informatii potrivit carora Lehman arfi utilizat un artificiu contabil cunoscut sub denumirea "Repo105". Acesta este in fapt un instrument care implica "sortarea"activelor si pasivelor de asemenea maniera incat datoriile sa paraca au fost reduse. Valukas a declarat ca Repo 105 a fost folositpentru a "oferi impresia ca Lehman isi redusese datoriile deansamblu". Numai in anul falimentului Lehman artificiul a permis caactive in valoare de 50 mld. dolari sa fie inlaturate din bilantulbancii americane. Lehman a inceput sa utilizeze Repo 105 inca dinanul 2001, insa a devenit dependenta de acesta abia spre sfarsitullui 2007.

Londra pare sa fi jucat un rol major in aprobarea practicilorfolosite de Lehman. Dupa incercari esuate de a gasi o firmaamericana care sa admita sortarea si transferul activelor, Lehman acerut sprijinul firmei de avocatura Linklaters, care a sugeratfaptul ca legislatia britanica in vigoare permite acestartificiu.

Fuld nu cunostea modul de functionare al acestor instrumente,"nu le-a structurat, nu le-a negociat si nici nu stia tratamentullor contabil", conform declaratiilor avocatului sau.

Buffett s-a ferit de trei ori sa investeasca inLehman

Miliardarul american Warren Buffett a avut cel putin trei ocaziisa investeasca la Lehman Brothers in anul 2008, insa banca a esuatde fiecare data sa-i castige increderea, pierzand astfel un ajutorvital, care ar fi putut conduce la evitarea sau cel putin laintarzierea falimentului. Buffett a considerat de mai multe ori cabanca "parea sa nu fie suficient de sincera sau directa pentru amerita ajutor", iar in alte situatii eforturile institutiei de aobtine sprijinul sau financiar nu au fost finalizate sau au fostabandonate. Miliardarul, al treilea cel mai bogat om din lume, apreferat sa investeasca cinci miliarde de dolari in cadrul banciirivale Goldman Sachs la sfarsitul lunii septembrie a anului 2008,primind in schimb un pachet de actiuni preferentiale, cu optiuneade a cumpara ulterior un alt pachet de aceeasi marime. Aceastadecizie s-a dovedit una extrem de profitabila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO