Business Internaţional

Glaxo scoate din buzunar 3 mld. dolari

13.09.2006, 18:34 13

Gigantul farmaceutic GlaxoSmithKline a anuntat ca este de acord sa plateasca guvernului SUA suma de 3,1 mld. dolari (2,4 mld. euro) pentru a pune capat unei dispute privind neplata taxelor, scrie BBC News.
Prin plata acestei sume se va incheia disputa pe care compania o are cu Fiscul american (IRS), disputa care ar fi trebuit sa ajunga in instanta pana la sfarsitul anului 2007.
Cazul se bazeaza pe "transferul preturilor", adica pe modul in care se modifica pretul medicamentelor comercializate prin filialele deschise pe teritoriul Statelor Unite si ce suma ar trebui platita statului din profiturile inregistrate din unitatile din SUA.
Oficiali din cadrul companiei GlaxoSmithKline au declarat ca au facut rezerve destul de mari pentru a acoperi suma ceruta si ca aceasta intelegere nu va duce la majorarea preturilor pentru medicamente. Acestia au mai declarat ca plata acestei sume nu va afecta nici profitul inregistrat de companie pana in acest moment.
Conform acestui acord, compania farmaceutica cu sediul in Marea Britanie a declarat ca va renunta la suma de 1,8 mld. dolari (1,4 mld. euro) pe care ar trebui sa o primeasca de la Fisc prin returnare de TVA.
Aceasta disputa ar fi trebuit sa gaseasca sorti de izbanda in instanta dupa ce Fiscul a respins cererea GlaxoSmithKline pentru returnarea TVA si a sustinut faptul ca gigantul farmaceutic are restante de 8,3 mld. dolari (6,5 mld. euro) la plata taxelor in intervalul 1989-2000. Autoritatile americane au anuntat ca vor incheia si procesul pe care l-au intentat companiei pentru neplata taxelor in intervalul 2001-2005. Procesul ar fi trebuit sa inceapa in luna februarie 2007.
"Compania este increzatoare in pozitia pe care o detine, dar tinand cont de problemele financiare pe care le-ar putea avea in viitor, a decis ca este in interesul actionarilor sa ajunga la o intelegere, inlaturand astfel eventualitatea unor cheltuieli prea mari si nesiguranta rezultatului unui proces", au declarat oficialii GlaxoSmithKline.
Un purtator de cuvant al companiei a adaugat ca daca nu s-ar fi ajuns la aceasta intelegere, Glaxo ar fi trebuit sa plateasca intre 14 si 15 mld. dolari (11-11,7 mld. euro) pentru neplata taxelor pe 2005 daca Fiscul ar fi castigat in instanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO