Business Internaţional

Glazer face o noua oferta pentru Manchester United

08.02.2005, 00:00 17



Consiliul de administratie al Manchester United a primit recent o "propunere detaliata" din partea lui Malcolm Glazer, propunere ce ar putea anunta o oferta in valoare de 800 milioane de lire sterline (1,5 miliarde de dolari) din partea magnatului american din domeniul sportului pentru clubul britanic de fotbal, relateaza Financial Times.



In acest context, valoarea actiunilor clubului de fotbal a inregistrat o crestere de aproximativ 6% la inceputul sedintei de tranzactionare de ieri, valoarea grupului ridicandu-se astfel la aproximativ 730 milioane de lire sterline (1,06 miliarde de euro).



Noua operatiune este condusa de cei doi fii ai lui Glazer, Avi si Joel. Propunerea lui Glazer a fost primita de catre David Gill, director executiv al clubului britanic de fotbal, la sfarsitul saptamanii trecute, valoarea acestuia fiind de 300p pe actiune.



Glazer, ce detine franciza Tampa Bay Buccaneers, are in vizor United de mai multe luni, clubul respingandu-i deja o oferta.



Totusi, oficialii francizei cu cea mai ridicata valoare din domeniul sportului au declarat recent ca Glazer a inaintat "o propunere detaliata ce ar putea constitui baza unei oferte".



Glazer este hotarat sa evite un nou esec, majorand in acest scop volumul de actiuni din cadrul noii propuneri, desi nu se stie cu ce procent. Glazer urmareste acum sa castige sprijinul boardului United inainte de a depune o oferta concreta pentru club, in conditiile in care suporterii clubului si-au exprimat permanent opozitia clara fata de preluarea acestuia de catre magnatul american.



Pentru ca oferta sa sa aiba sanse de reusita, Glazer are nevoie de sprijinul celor mai mari actionari din cadrul United, si anume magnatii din domeniul curselor de cai JP McManus si John Magnier. Cei doi detin 29% din actiunile United prin intermediul propriului vehiculul de investitii Cubic Expression. Glazer si familia sa detin un pachet de 28,1% din capitalul clubului britanic.



Totusi, nu se stie daca McManus si Magnier vor fi dispusi sa sustina oferta lui Glazer, chiar daca aceasta va fi recomandata de catre consiliul de administratie al clubului.



Se pare ca cei doi sunt multumiti de pozitiile pe care le detin in cadrul United, si nu se grabesc sa renunte la actiuni. Aceasta ar putea reprezenta o adevarata piedica in calea lui Glazer.



Glazer primeste consultanta din partea NM Rothschild. JP Morgan, de ale carei servicii de consultanta a beneficiat acesta anterior, s-a retras anul trecut in momentul in care Glazer i-a ignorat recomandarea si a votat impotriva numirii a trei directori United in cadrul boardului cu ocazia intrunirii anuale.



Desi nu mai lucreaza pentru Glazer, se pare ca JP Morgan a jucat un anumit rol in ceea ce priveste finantarea noii propuneri, potrivit Financial Times. Oficialii bancii au refuzat sa comenteze in acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO