Business Internaţional

Goldman Sachs, cea mai puternică bancă din SUA, dă semnalul ieftinirii materiilor prime

Goldman Sachs, cea mai puternică bancă din SUA, dă semnalul ieftinirii materiilor prime

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

13.04.2011, 23:35 92

Preţul petrolului a scăzut cu 3,25 dolari pe baril după ce celmai mare trader de mărfuri al lumii a semnalizat sfârşitultendinţei de creştere a preţurilor la materii prime, cel puţindeocamdată, scrie The Guardian.

Banca americană de investiţii Goldman Sachs, cea mai influentăde pe Wall Street, şi-a sfătuit clienţii să-şi vândă investiţiileîn petrol, cupru, platină şi bumbac, argumentând că nivelurilerecord ale tranzacţiilor speculative cu ţiţei au împins preţurilemateriilor prime atât de sus, încât pe termen scurt deţinereaacestora nu mai este justificată.

După o creştere cu 25% a valorii coşului CCCP (incluzând ţiţei,cupru, bumbac, soia şi platină) în decurs de patru luni, cea maibună mişcare a investitorilor este să se retragă, potrivit GoldmanSachs. Goldman are o influenţă uriaşă pe piaţă, iar recomandareabăncii a fost susţinută de o altă instituţie influentă. AgenţiaInternaţională a Energiei (IEA) a avertizat că ţiţeiul este acumatât de scump, încât afectează economia mondială, reducând cerereade petrol şi alte materii prime.

Între timp, temerile privitoare la perspectivele economicepentru China şi Japonia au tras materiile prime în jos.

Ţiţeiul Brent a scăzut cu 2,6%, până la 120,73 dolari, înaintede a urca uşor până la 120,94 $. Cuprul a scăzut cu peste 2%,platina cu 1%, iar bumbacul cu aproa­pe 3%. Aurul a scăzut cu 1%,zahărul cu aproape 2% şi grâul cu aproape 3%.

În cadrul unei note adresate clien­ţi­lor, Jeffery Currie dincadrul Goldman declara că decizia băncii de a-şi sfătui clienţii îndecembrie să investească în coşul CCCP a fost "determinată deaştep­tări de creştere a cererii din partea jucătorilor de pepieţele emergente".

"Deşi acest lucru s-a întâmplat la începutul anului pesegmentele non-energetice ale coşului, situaţia s-a schimbat înurma evenimentelor din Orientul Mijlociu."

Deşi coşul CCCP are potenţialul de a creşte în valoare înurmătoarele 12 luni dacă economiile emergente vor avea performanţe,pe termen scurt Currie recomandă clienţilor să vândă.

Cu trei ani în urmă, Goldman i-a pus pe jar pe investitori,anticipând o creştere extrem de puternică a preţului petrolului,până la 200 $ pe baril, până la sfârşitul deceniului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO