Business Internaţional

Goldman Sachs este anchetata si pentru rolul jucat in cel mai mare esec de pe Wall Street: falimentul Lehman

21.04.2010, 00:00 40

Goldman Sachs, cea mai influenta banca americana, a devenitsubiectul unei noi controverse, in conditiile in care autoritatilevor sa determine daca aceasta este in parte responsabila deprovocarea falimentului bancii Lehman Brothers prin operatiuni deshort selling cu actiuni ale rivalei sale, scrie The Telegraph.

Gigantul de pe Wall Street, care a inregistrat un profit de 3,46mld. dolari in primele trei luni ale anului, in crestere cu 91%, seafla deja in centrul unor anchete declansate de autoritatilefinanciare ale mai multor state, pe langa investigatia lansata deautoritatea de reglementare a pietei americane de capital (SEC) cuprivire la acuzatii de frauda in tranzactionare. Acum, numelebancii este mentionat intr-un caz initiat in instanta in cadrulcaruia se cauta informatii privitoare la operatiuni de shortselling a actiunilor Lehman.

Short selling-ul da posibilitatea investitorilor care nu auactiuni la o anumita companie sa vanda actiuni imprumutate ca sapoata obtine castiguri dintr-o eventuala scadere a titlurilorrespective.

Ulterior clientul trebuie sa rascumpere actiunile la un pret maimic decat cel la care le-a vandut si sa le returneze firmei debrokeraj.

Goldman a primit citatii pentru a preda documente lui BryanMarshal, cel care este responsabil cu incheierea afacerilor Lehmansi cu platile catre creditori. Documentele depuse in instantainclud numele altor patru companii, printre care fondurile dehedging SAC Capital si Citadel. Goldman a refuzat sa comenteze cuprivire la cazul Lehman.

AIG vrea sa recupereze 2 mld. dolari

In cadrul unui alt caz potential, AIG intentioneaza sa actionezein instanta banca americana in legatura cu pierderi de aproximativ2 miliarde de dolari generate din instrumente derivate (CDO).Asiguratorul analizeaza aceasta posibilitate ca urmare a platilorpe care a fost obligata sa le efectueze pentru protectiacumparatorilor de contracte swap pe riscul de credit cand CDO-uriledin cadrul programului Abacus al Goldman si-au pierdutvaloarea.

Noile temeri au aparut in contextul in care gigantul de pe WallStreet a respins acuzatiile aduse de SEC, caracterizandu-le drept"complet nefondate". Recent, au aparut semne de intrebare de ceGoldman Sachs nu a facut publica ancheta autoritatilor. Se pare cabanca a fost pentru prima data contactata de SEC in legatura cuancheta privitoare la vanzarile inselatoare din industriatitlurilor bazate pe ipoteci cu doi ani in urma si ca aceasta aprimit o notificare privitoare la intentia autoritatilor de adepune acuzatii in luna iulie a anului trecut.

Goldman a transferat 8 milioane de documente catre SEC inlegatura cu investigatia, iar cinci directori au fost chestionati.Lloyd Blankfein, presedintele bancii, a incercat sa intareascamoralul angajatilor inainte de publicarea rezultatelor pe primultrimestru ale bancii, rezultate asteptate sa indice un profit depana la 3,8 mld. dolari.

Aliat de la Washington

Conform agentiei de presa Thomson Reuters, banca americana l-aangajat pe Gregory Craig, fost consilier al presedintelui americanBarack Obama, pentru a o asista in probleme de natura politica sijuridica. Craig este in prezent partener in cadrul Skadden, Arps,Slate, Meagher & Flom din Washington.

Acuzatiile lansate la adresa cele mai profitabile companii dinistoria Wall Street reflecta noua abordare mai agresiva a SEC, inconditiile in care imaginea agentiei a avut de suferit in urmacrizei financiare si a esecului de a detecta fraude deanvergura.

"Fed stia ce se intampla la Lehman"

Autoritatile americane de reglementare au avut informatii "intimp real" cu privire la ceea ce se intampla in cadrul banciiamericane Lehman Brothers inainte ca aceasta sa intre in faliment,potrivit lui Richard Fuld (foto), fost presedinte si directorexecutiv al institutiei bancare al carei colaps a zguduit pietelefinanciare din intreaga lume, scrie The Wall Street Journal. "SECsi Fed erau la curent cu tot ceea ce se intampla, in timp ce seintampla", potrivit unei copii a discursului pe care Fuld l-apregatit pentru Comitetul american de servicii financiare. Estepentru prima oara cand Fuld vorbeste in public de la publicareaunui raport cu privire la falimentul Lehman Brothers, caresugereaza ca executivii bancii, printre care si el, au indusinvestitorii in eroare in mod intentionat, pentru a mascapierderile colosale ale unor divizii precum cea imobiliara.Presedintele Fed, Ben Bernanke, contrazice insa acuzatiile aduse defostul bancher de la Lehman. Bernanke nu era la curent cu faptul cabanca utiliza instrumente financiare controversate. "Conformraportului privind falimentul, conducerea Lehman nu a raportatutilizarea unor asemenea tranzactii nici macar in fata consiliuluibancii", se arata intr-o copie a discursului pregatit de Bernanke.Andreea Neferu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO