Business Internaţional

Goldman Sachs, Pirelli şi mai mulţi producători de cabluri electrice au fost amendaţi de UE pentru practici neconcurenţiale

Goldman Sachs, Pirelli şi mai mulţi producători de...

Autor: Anca Dumitrescu

02.04.2014, 18:12 220

Goldman Sachs şi compania Prysmian, cumpărată de Goldman Sachs Capital Partners în 2005, au fost amendate cu 37,3 milioane de euro.

Prysmian a mai fost penalizată, împreună cu fosta sa companie-mamă Pirelli, cu alte 67,3 milioane de euro.

Compania Nexans a fost amendată cu 70,7 milioane de euro, sumă mai mică decât provizionul de 200 de milioane de euro constituit pentru acest caz.

Comisia Europeană a amendat luna trecută mai mulţi producători de componente auto cu 953 de milioane de euro, iar anul trecut a aplicat o penalizare record de 1,7 miliarde de euro unor bănci şi companii de brokeraj, pentru manipularea dobânzilor interbancare.

Joaquin Almunia, comisarul antitrust al UE, a declarat că desfiinţarea cartelurilor de preţuri şi aplicarea unor amenzi ridicate pentru descurajarea fixării preţurilor este una dintre priorităţile Comisiei Europene.

"Aceste companii ştiau foarte bine că fac ceva ilegal. Din acest motiv au acţionat cu precauţie şi în mare secret", a declarat Almunia.

Potrivit Comisiei Europene, 11 producători de cabluri subterane şi submarine şi-au împărţit piaţa şi clienţii, inclusiv mari proiecte de infrastructură şi parcuri eoliene offshore la nivel mondial, din 1999 şi până în 2009, când au fost verificaţi de autorităţile de reglementare.

Şase producători europeni, trei din Japonia şi doi din Corea de Sud au convenit să îşi evite reciproc pieţele de origine, au stabilit niveluri ale preţurilor şi au aranjat licitaţiile pentru proiecte.

Goldman Sachs a anunţat să îşi rezervă dreptul să conteste decizia autorităţilor UE.

Directorul general al Nexans, Frederic Vincent, a criticat mărimea amenzii, afirmând că prerogativele autorităţilor de reglementare ar trebui reduse.

Pirelli intenţionează să conteste decizia UE,considerând că grupul nu a fost implicat direct în cartel, iar amenda ar trebui aplicată direct fostei sale divizii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO