Business Internaţional

Goldman vrea sa cumpere actiuni la bursa din Varsovia

22.09.2009, 16:56 30

Banca americana Goldman Sachs si-a manifestat interesul de aparticipa la procesul de privatizare a bursei din Varsovia, scrieWarsaw Business Journal.

"Oferta a fost transmisa la sfarsitul saptamanii trecute catreMinisterul de Finante", potrivit unei surse implicate in proiectulprivatizarii, care a confirmat faptul ca banca americana GoldmanSachs ar fi interesata de achizitia unui pachet de actiuni incadrul bursei poloneze.

"In cazul in care Goldman Sachs nu va cumpara actiuni dinpozitia de investitor individual al bursei, atunci cu siguranta vaparticipa in cadrul unui consortiu cu un investitor interesat", adeclarat aceeasi sursa, citata de publicatia poloneza Parkiet.

Printre investitorii care s-au aratat interesati de preluareabursei din Varsovia se numara si Deutsche Boerse, bursa din Londra,bursa americana NASDAQ si bursa NYSE Euronext.

Selectia unui investitor pentru bursa din Varsovia va fiincheiata in cursul anului 2009, insa finalizarea oficiala atranzactiei va fi cel mai probabil amanata pana in 2010, a declaratpentru cotidianul Rzeczpopsolita directorul executiv al bursei,Ludwik Sobolewski.

Statul polonez, care detine 98,8% din actiunile operatoruluibursier, intentioneaza sa vanda un pachet de 73,82% pana lasfarsitul anului, restul actiunilor urmand sa fie vandute inurmatorii doi-trei ani.

Bursa din Varsovia a devenit in ultimii ani centrul financiar alEuropei Centrale si de Est, beneficiind de un sprijin substantialdin partea statului polonez.

Cu 350 de companii poloneze listate, avand o capitalizare depeste 86 de miliarde de euro si tranzactii zilnice de peste 280 demilioane de euro, bursa din Varsovia este una dintre principaleleatractii din regiune pentru fondurile de investitii, depasind chiarbursa din Viena, celalalt pol financiar regional.

Dezvoltarea bursei poloneze a fost sprijinita de stat, care estein prezent actionarul majoritar si care a privatizat prinintermediul pietei de capital cele mai importante companiipoloneze, precum banca PKO sau compania nationala de petrol sigaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO