Business Internaţional

Grecia a intrat în default prin cel mai mare schimb de obligaţiuni din istorie şi nimic catastrofal nu s-a întâmplat... încă

Grecia a intrat în default prin cel mai mare schimb de obligaţiuni din istorie şi nimic catastrofal nu s-a întâmplat... încă

Autor: Bogdan Cojocaru

12.03.2012, 00:06 2573

Norii negri de fur­tună de deasupra Euro­pei s-au risipit pentru moment după ce Grecia a convins, nu fără a folosi forţa legii, investitorii privaţi să participe la cel mai mare schimb de obligaţiuni din istoria recentă a lumii, iar miniştrii de finanţe ai zonei euro au deblocat 35,5 miliarde euro, o parte din cei 130 miliarde euro stabiliţi pentru cel de-al doilea pachet de baiout destinat Atenei.

Grecia a anunţat că obligaţiuni de 197 miliarde euro din titlurile de 206 miliarde euro deţinute de investitorii privaţi, printre care bănci şi fonduri de pensii, vor fi preschimbate în noi obligaţiuni, ceea ce va duce la înjumătăţirea datoriei greceşti controlată de sectorul privat, scrie The Wall Street Journal.

Schimbul de obligaţiuni

Iniţial, deţinătorii de obligaţiuni s-au oferit să schimbe datorii de 152 mld. euro în obliga­ţiuni supuse legii greceşti, ceea ce înseamnă o rată de participare de 85,8%, şi datorii de 20 miliarde euro în titluri sub legi străine. Pentru ca datoria elenă să poată fi redusă la 120% din PIB până în 2020, aşa cum au în vedere gu­vernul şi creditorii internaţionali, rata de parti­ci­pare ar fi tre­buit să fie de 95%. De aceea, Ate­na a de­clanşat clauze re­tro­acti­ve de impact colec­tiv, prin care forţează in­ves­titorii privaţi să participe la schimbul de obligaţiuni. În acest fel

s-a ajuns la o par­ticipare de 95,7%. Grecia aşteaptă noi partici­panţi care deţin obligaţiuni supuse legilor stră­ine până pe 23 martie, dată după care nu va mai oferi investitorilor "îndulcitori", adică sti­mu­lente financiare pen­tru a participa, po­tri­vit Bloomberg. "Suntem datori co­piiilor şi ne­poţilor noştri să-i scăpăm de povara acestei da­torii", a declarat ministrul grec al fi­nan­ţelor Evangelos Venizelos despre schimbul de obli­ga­ţiuni, care lasă investitorii cu pierderi de 72%.

Prin programul de restructurare, pentru fiecare 100 de euro în obligaţiuni, creditorii primesc 15 euro în titluri pe termen scurt mai sigure, emise de fondul de salvare a zonei euro şi 31,5 euro în obligaţiuni greceşti care vor ajunge la scadenţă în 11-30 de ani. Fără swap, Grecia ar fi trebuit să ramburseze datorii de 14,5 mld. euro pe 20 martie, pentru care însă nu ar fi avut bani. Schimbul reduce, de asemenea, povara plăţii dobânzilor, care acum sunt în general mai mici decât cele iniţiale.

Defaultul

La sfârşitul săptămânii trecute, agenţiile de eva­luare Finan­ci­ară Fitch şi Moody's au de­cla­rat Grecia în de­fault. De ase­menea, Inter­national Swaps and Deriva­ti­ves Asso­ciation, un grup de 15 bănci cu operaţiuni la nivel global şi fonduri de investiţii, a hotărât că swap-ul datoriilor greceşti reprezintă "un eveniment de credit", adică Grecia nu-şi poate plăti datoriile sau a înrăutăţit termenii obli­gaţiunilor, prin declan­şarea clauzelor de impact colectiv. Decizia duce la declanşarea executării unor contracte de 3,2 mld. dolari de asigurare a datoriilor greceşti contra defaul­tului. Valoarea este cu mult mai mică decât s-au temut mulţi analişti şi investitori.

Roubini: Grecia ar putea ieşi din zona euro anul viitor

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble, mentorul cancelarului Angela Merkel, nu exclude posibilitatea ca Grecia să fie nevoită să ceară un al treilea pachet de bailout. Primul pachet de salvare de 110 miliarde euro a eşuat în a însănătoşi economic şi financiar statul elen, iar măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali nu au făcut decât să scufunde Grecia într-o recesiune profundă. Schauble a afirmat însă pentru publicaţia italiană Repubblica, că este sigur că deciziile dificile luate de Atena aduc Grecia pe calea însănătoşirii.

Economistul Nouriel Roubini, recunoscut pentru previziunile sale în general pesimiste, anticipează că Portugalia va fi următorul stat din zona euro care va recurge la restructurarea datoriilor şi va ieşi din zona euro, ca şi Grecia, de altfel, scrie CNBC. El crede că statul elen va renunţa la euro spre finele anului viitor.

Secretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner este însă optimist. El a declarat că datorită măsurilor luate de europeni pentru a stăvili criza datoriilor, Europa nu mai pune în pericol economia mondială.

Statistici sumbre pentru Grecia

Măsurile de austeritate erodează puterea de cumpărare a grecilor, iar lipsa creditului pune în pericol afacerile, scrie Business Insider. Aproape 30% din afacerile din centrul Atenei şi-au încetat activitatea de la începutul crizei. În august, proporţia era de 24,4%.

Întreaga regiune Attica şi-a pierdut 25,6% din afaceri. Economia elenă s-a prăbuşit cu 20% din 2008. În ultimul trimestru al anului trecut, PIB-ul a picat cu 7,5%, în ritm anualizat. Rata generală a şomajului era de 21% în decembrie. În rândul tinerilor, şomajul este de 51%.

Faţă de anul anterior, numărul şomerilor a crescut cu 41%. Doar 36% din populaţia totală are loc de muncă.

La capitolul turism, până nu demult singura industrie care mai creştea, nu­mărul sosirilor s-a redus cu 10,7% pentru Atena şi cu 6,7% pentru în­treaga ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO