Business Internaţional

Grecia iese de la “terapie intensiva”: Europa si FMI au 22 mld. euro la care guvernul de la Atena poate apela

29.03.2010, 00:00 33

Grecia urmeaza sa lanseze in curand o emisiune de obligatiuni,care va reprezenta un test de incredere vital pentru Europa, lascurt timp dupa ce liderii europeni au pus la punct un programsalvator pentru statul puternic afectat de criza, scrie FinancialTimes.

"Ne-ar placea sa revenim pe piata pana la sfarsitul luniimartie", a spus Petros Christodoulou, seful agentiei deadministrare a datoriei publice. Atena, potrivit lui, doreste saimprumute 5 mld. euro. George Papaconstantinou, ministrul elen definante, a declarat insa ca, desi tara sa va fi nevoita sa seimprumute de pe pietele financiare in curand, nu a fost stabilitainca o data concreta.

Afirmatiile lui Christodoulou survin dupa ce statele membre alezonei euro au incheiat la summit-ul ce s-a desfasurat la Bruxellesun acord in ceea ce priveste un plan salvator pentru Grecia.

Liderii europeni au cazut de acord sa ofere 22 mld. euro Grecieiin cazul in care aceasta intampina dificultati sa imprumute banipentru a-si finanta datoriile. In cadrul acestui plan FondulMonetar International joaca un rol important. Mai mult, statelezonei euro vor oferi imprumuturi bilaterale coordonate la o rata adobanzii egala cu cea a pietei. Sefii celor 16 state si-au exprimatinsa increderea ca Grecia nu va avea nevoie de ajutor extern pentrua reduce cel mai mare deficit bugetar din Europa.

Potrivit acordului ale carui baze au fost puse de cancelarulgerman Angela Merkel si de presedintele francez Nicolas Sarkozy,fiecare stat din zona euro va oferi Greciei credite pentru carestatul elen va plati dobanda si a caror valoare va depinde departicipatia fiecarei tari in cadrul Bancii Centrale Europene.

Reactii pozitive

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO