Business Internaţional

Grecia impune temporar o taxă pe energia verde pentru a preveni o nouă criză

Grecia impune temporar o taxă pe energia verde pentru a preveni o nouă criză

Foto Shutterstock

Autor: Radu Bostan

01.10.2012, 00:04 583

Grecia, ameninţată de o criză a ener­giei, intenţionează să susţină operatorul naţional al pieţei de electricitate, LAGHE, printr-o taxă impusă tem­porar producătorilor de energie regene­rabilă şi un împrumut de urgenţă, scrie Thom­son Reuters.

Sistemul energetic grec a fost aproape de colaps în iunie, sub pre­siunea a sute de milioane de euro în facturi neplătite şi a subvenţiilor pentru energia verde.

LAGHE va primi un împrumut pe un an de 140 mil. euro, aprobat de creditorii internaţionali ai Greciei pentru supravieţuirea pieţei de energie, a spus ministrul adjunct al energiei Asimakis Papageorgiou. Guvernul a micşorat şi tarifele plătite producătorilor de energie solară şi nu mai aprobă autorizaţii pentru instalarea lor. Măsurile au ca scop reducerea pierderilor LAGHE de la peste 300 mil. euro. Anterior, statul a acordat un credit de 100 mil. euro furnizorului de gaze naturale DEPA şi unul de 110 mil. euro companiei de energie PPC.

PPC, deţinută în majoritate de statul grec, controlează aproape 100% din piaţa retail de energie, dar raportează frecvent pierderi din cauza tarifelor reglementate la un nivel scăzut pentru consumatorii casnici. Prin programul masiv de privatizări al Greciei, însă, compania va renunţa la unele centrale electrice şi linii de distribuţie pentru a crea unul sau doi competitori. PPC va merge mai departe cu un partener strategic, a spus Papageorgiou, adăugând că procesul de privatizare a companiei şi de deschidere a pieţei de energie va dura probabil doi ani.

Grecia ar putea şi să cumpere o participaţie în proiectul Transadriatic Pipeline (TAP), care vizează transportul gazelor naturale de la câmpul Shah Deniz din Azerbaidjan până în Europa de Vest, a mai spus ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO