Business Internaţional

Grecia majoreaza TVA de la 19 la 21% si micsoreaza primele bugetarilor cu 30%

03.03.2010, 23:10 69

Printre masurile puse la punct de guvernul condus de premierulGeorge Papandreou se numara majorarea taxei pe valoarea adaugata(TVA) si a accizelor la tutun si bauturi alcoolice, demers princare veniturile la buget ar creste cu 2,4 mld. euro, a declaratviceministrul protectiei cetatenilor, Spiros Vougias, dupa oreuniune a Cabinetului de la Atena, scrie Bloomberg.

De asemenea, guvernul va reduce cu 30% un numar de trei prime pecare angajatii din sectorul public le primesc in perioada devacanta. Potrivit liderilor sindicali insa, aceasta ultima masuraar putea declansa noi proteste sociale.

Grecia a hotarat sa implementeze masuri de austeritate si maidure, dupa ce liderii europeni au presat Atena sa adopte noireduceri bugetare inainte ca partenerii din zona euro sa vina inajutorul tarii. Anuntul setului de masuri vine cu putin timpinainte ca premierul Papandreou sa se intalneasca cu cancelarulgerman Angela Merkel si cu presedintele francez Nicolas Sarkozypentru a discuta in legatura cu problemele financiare aleGreciei.

Vor sa stearga 4% din deficitul bugetar

Noile masuri reprezinta al doilea pas pe care grecii il fac indirectia consolidarii fiscale, in conditiile in care pe 15 ianuarieguvernul elen a prezentat Comisiei Europene spre aprobare un plande reducere a deficitului bugetar de la 12,7% in 2009 la 8,7% anulacesta. In ceea ce priveste datoria publica, aceasta depaseste inprezent 120% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii.

Setul de masuri in valoare de 4,8 miliarde de euro echivaleazacu 2% din PIB-ul Greciei, adica jumatate din gaura pe care guvernulelen vrea sa o acopere anul acesta. TVA-ul va urca de la 19% la21%, in timp ce accizele la alcool si tutun vor creste pentru adoua oara anul acesta.

Mai mult, salariile angajatilor din sistemul de stat vor fireduse cu 12% si nu cu 10 procente, asa cum era stipulat in planulinitial al Cabinetului elen.

Obligatiunile grecesti au castigat teren ieri pentru a patra ziconsecutiva, astfel ca randamentul titlurilor cu scadenta la zeceani a scazut cu 12 puncte de baza (0,12%), pana la 6,03%, cel mairedus nivel din ultima luna. Si prima de risc pe care investitoriio solicita pentru a achizitiona obligatiuni elene in detrimentulechivalentelor germane a coborat cu 0,11%, pana la 2,93%.

Primul set de masuri de austeritate, anuntate la mijlocul luniidecembrie de catre premierul elen, include interzicerea bonusuriloracordate de bancile de stat si impozitarea cu 90% a bonusurilorprimite de bancherii ce lucreaza in sectorul privat. Premierul apromis de asemenea introducerea unui impozit pe castigul de capitalsi a declarat razboi coruptiei si evaziunii fiscale.

Liderii europeni vor mai mult

Uniunea Europeana a cerut Greciei la inceputul saptamanii sa iain cateva zile noi masuri pentru temperarea crizei fiscale si apromis sa sprijine Atena in vederea solutionarii problemelor.

Seful guvernului de la Atena a subliniat in urma cu doua zileca, in situatia in care tara nu va reusi sa se imprumute inconditii normale, epilogul va fi "catastrofal".

"Trebuie sa luam decizii drastice, care in multe cazuri s-arputea dovedi a fi inechitabile. Nu este o optiune, este onecesitate. Nu vom lasa tara sa se scufunde, indiferent decosturile temporare sau de reactii", a aratat Papandreou.

Pe fondul speculatiilor ca noile masuri de austeritate aleGreciei vor reusi sa mai potoleasca problemele Uniunii, moneda euroa reusit sa avanseze cu 1,5 procente in fata dolarului, pana la1,3539 dolari si cu 0,2% in raport cu moneda japoneza, pana la121,19 yeni.

Fara compromisuri

Masuri noi

  • Micsorarea salariilor din sistemul de stat cu 12% si nu cu10%.
  • Majorarea TVA-ului de la 19 la 21 de procente.
  • A doua majorare a accizelor la tutun si alcool.
  • Reducerea primelor primite de angajatii sectorului public.

Masuri anterioare

  • Scaderea salariilor din sectorul public cu 10%.
  • Majorarea accizelor la tutun, alcool si produsepetroliere.
  • Introducerea unui impozit pe castigul de capital.
  • Combaterea coruptiei si a evaziunii fiscale.
  • Sistarea achizitiilor publice pana in 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO