Business Internaţional

Grecia pune pe taraba companiile de stat ca sa faca rost de bani sa acopere deficitul

Grecia pune pe taraba companiile de stat ca sa faca rost de bani sa acopere deficitul
03.06.2010, 23:09 19

Grecia va vinde participatii in cadrul mai multor companii destat, va lista porturi si aeroporturi pe bursa si va vinde o partedin cazinourile pe care le detine, in incercarea de a strange banipentru a-si acoperi deficitul imens, scrie BBC News.

Companiile de stat vizate sunt operatorul feroviar OSE, companiade servicii postale si doua companii de utilitati. Proprietatileimobiliare detinute de stat vor fi trecute sub umbrela unui holdingce va fi listat pe bursa.

Privatizarile, estimate sa aduca la buget cate un miliard deeuro pe an in urmatorii trei ani, fac parte din planul prin careguvernul de la Atena incearca sa isi reduca deficitul de 13,6% dinPIB si datoria publica de 115% din PIB. Grecia are un PIB de circa234 de miliarde de euro. Suma pe care grecii vor sa o obtina esteinsa mult mai mica comparativ cu cea a Poloniei, tara caredesfasoara un program asemanator si care are ca obiectiv vanzareade active in valoare de 7 mld. euro numai in acest an.

In goana dupa bani

Guvernul de la Atena va vinde 49% din compania feroviara OSE,care in prezent este pe pierdere, 39% din compania de serviciipostale, 23% si 10% din companiile de utilitati EYATH si EYDAP.Venituri suplimentare vor veni si din extinderea monopoluluicompaniei de pariuri a statului si din reglementarea mai stricta apariurilor online. Un oficial elen, care a preferat sa ramanaanonim, a declarat ca executivul s-a pus de acord asupra planului,insa nu a stabilit si o data la care programul de privatizari sainceapa. Participatia de 20% in cadrul operatorului telecom OTE, cedetine in Romania grupurile Cosmote, Romtelecom, Zapp si Germanos,nu va fi vanduta.

Si cheltuielile militare vor fi reduse

Panos Beglitis, oficialul din Ministerul Apararii responsabil cuachizitiile, a declarat ca guvernul va incetini sau renunta launele achizitii de echipament militar. Beglitis a spus ca printrecontractele vizate sunt si cele care vizau cumpararea de nave delupta sau avioane militare.

Cheltuielile militare ale Greciei s-au situat in 2008 la 2,8%din PIB sau 6,9 mld. euro, conform datelor NATO. Acesta este celmai ridicat buget alocat armatei din Europa in termeni decheltuieli pe cap de locuitor si, dintre toti membrii alianteimilitare, este depasit doar de cel ale SUA, tara implicata inconflicte armate in Afganistan si Irak.

Urmeaza ani grei

Grecia s-a aflat sub presiunea reducerii cheltuielilor inca detoamna trecuta, cand guvernul socialist condus de premierul GeorgePapandreou a anuntat ca executivul anterior a ascuns o parte adeficitului, situat in prezent la 13,6% din PIB. Tulburarile de pepietele financiare ce au pornit de la situatia precara a Greciei audus la o depreciere abrupta a euro si la aparitia unei crize adatoriilor suverane ce a afectat in special Spania siPortugalia.

Guvernul de la Atena a fost nevoit sa anunte in mai o serie demasuri de austeritate prin care se intentioneaza economisirea a 30de miliarde de euro pana in 2012.

Masurile, care au provocat greve si proteste violente, includreduceri ale salariilor bugetarilor, majorarea de taxe siinasprirea regulilor de pensionare.

Grecia a primit luna trecuta din partea FMI si a UE un pachetfinanciar de 110 miliarde de euro, o parte din bani fiind folositipentru plata datoriilor scadente la jumatatea lui mai.

Ulterior, pentru ca pietele financiare nu s-au calmat, UE si FMIau fost nevoite sa puna la punct un mecanism financiar in valoarede 750 de miliarde de euro menit sa ajute toate statele din zonaeuro care ar putea intampina probleme in rambursareadatoriilor.

Un nou sef la statistica

Grecia va numi saptamana viitoare un nou sef al biroului destatistica, a declarat George Papaconstantinou, ministrul elen definante. "Vom numi un nou sef al biroului de statistica cu omajoritate parlamentara pentru a-i garanta independenta", adeclarat Papaconstantinou. Guvernul de la Atena a fost nevoit saadopte in februarie o noua legislatie pentru a garanta independentabiroului de statistica, dupa ce s-a dovedit ca in trecut, subpresiuni politice, datele statistice trimise Uniunii Europene aufost manipulate pentru a ascunde o parte din cheltuieli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO