Business Internaţional

Grecia trebuie să îi facă pe bogaţi să îşi plătească taxele

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

08.12.2010, 23:41 17

Grecia ar trebui să îi facă pe bogaţi să îşi plătească taxele şisă lupte mai eficient cu evaziunea fiscală, spune şeful FMI,potrivit Financial Times.

"Următoarea etapă a reformei structurale este chiar maiimportantă pentru realizarea adevăratului potenţial al economieigreceşti", a declarat Dominique Strauss-Kahn la sfârşitul primeisale vizite în Grecia după ce această ţară a convenit asupra unuipachet de bailout de 110 miliarde de dolari cu UE şi FMI. "Nu esteo sarcină uşoară, însă progresele înregistrate până acum oferă oplatformă solidă de la care să se pornească", a declarat directorulFMI.

Socialiştii aflaţi la guvernare întâmpină o opoziţie politicăputernică faţă de actuala rundă de reforme structurale ce includreduceri de costuri în cadrul companiilor din sectorul public şimăsuri de flexibilizare a pieţei muncii.

Strauss-Kahn a subliniat necesitatea consolidării procesului decolectare de taxe, spunând că "cei mai bogaţi ar trebui săparticipe", făcând referire la problema evaziunii fiscaleînregistrate în cadrul categoriilor profesionale cu venituriridicate.

Până acum, guvernul grec a ezitat să urmeze sfaturileconsultanţilor UE şi FMI de arestare a grecilor din acestecategorii suspectaţi de evaziune fiscală.

Mesajul lui Strauss-Kahn a avut ecou chiar şi în rândulprotestatarilor anti-FMI strânşi în faţa parlamentului. Noiproteste sunt aşteptate astăzi, când comisarul european pe problemeeconomice Olli Rehn va vizita Atena cu o misiune similară.

Dacă nu va realiza obiectivele UE - FMI în privinţa reformelorstructurale până la sfârşitul acestei luni, Grecia riscă amânareaprocedurilor de prelungire a perioadei de rambursare a celor 110miliade de dolari primiţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO