Business Internaţional

Grecia vs România: la economie ne bat. Azi e meciul pe teren

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

14.11.2013, 21:31 2049

Dacă la confruntările fotbalistice, cu 17 victorii şi doar cinci înfrângeri, România este net superioară Greciei şi, teoretic, porneşte cu prima şansă în barajul contând pentru Campionatul Mondial de anul viitor din Brazilia, în cursa economiilor nici şase ani de criză severă, de recesiune adâncă şi măsuri de austeritate dureroase după standardele occidentului nu au reuşit să reducă simţitor avansul imens pe care Grecia îl are în faţa României.

Grecia este ţara europeană cel mai dur lovită de criză. Şase ani de recesiune au şters din economie aproape 25% şi au adus rata şomajului la cea mai ridicată cotă din UE, de peste 27,5%. Şi mai gravă este situaţia din rândul tinerilor, unde una din două persoane nu are loc de muncă.

Cu toate acestea, PIB-ul per capita al Greciei este de două ori şi jumătate mai mare decât cel al României, iar salariul minim lunar pe economie este de patru ori mai ridicat. Înainte de criză, Grecia era de trei ori mai bogată.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO