Business Internaţional

Grecii care abia asteptau sa se mute in propria casa isi vad visele spulberate din cauza recesiunii

18.06.2009, 17:03 27
Dia Tsouloukopoulou se plimba prin apartamentul sau nefinalizat din Atena vorbind despre cum ar fi aratat locuinta sa daca firma de constructii nu ar fi intrat in faliment, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
„Sufrageria ar fi fost aici", spune Dia Tsouloukopoulou, 37 de ani. „Aici planuisem sa am bucataria, aici baia, iar aici o camera pentru oaspeti".
Acesta nu este singurul proiect nefinalizat din zona. O multime de cladiri goale se afla in vecinatate si multe altele in alte zone aflate in dezvoltare din Atena.
Constructiile reprezinta 11% din Produsul Intern Brut al Greciei, un factor important care a dus economia in recesiune dupa ani intregi in care tara a inregistrat o crestere economica de circa 4% pe an, cu mult peste ratele de crestere ale celorlalte state din zona euro. Aceasta va fi prima recesiune prin care trece tara din 1993.
Problemele de pe piata rezidentiala din Grecia palesc in fata celor cu care se confrunta Spania si Irlanda, insa efectele se fac simtite asupra intregii economii.
 
Majoritatea si-au luat case pe credit
Asemeni multor greci care au profitat de cresterea economica exploziva si de ratele scazute ale dobanzii pentru a-si achizitiona prima locuinta, Tsouloukopoulou, care este necasatorita si lucreaza pentru un operator de telefonie mobila, a contractat un credit ipotecar.
Aproximativ 80% din greci isi au in proprietate locuintele, a patra cea mai mare rata din zona euro. Acum, multi renunta la speranta de a urca pe scara proprietatii.
„In constructii lucreaza aproximativ 8% din cei 4,5 milioane de angajati din Grecia, excluzand forta de munca neinregistrata", spune Nikos Magginas, analist in cadrul bancii nationale.
„Impactul acestui sector asupra activitatii economice este insa si mai mare, acesta fiind legat de alte sectoare de importanta majora, cum ar fi cel financiar, al asigurarilor si imobiliar".
 
Vanzari mai mici cu 35%
Reprezentantii sectorului spun ca vanzarile de locuinte si cladiri comerciale au scazut cu aproximativ 35% anul trecut, iar perspectivele pentru 2009 sunt si mai sumbre in ciuda scaderii preturilor.
„Intregul an 2009 va fi la fel de dificil ca primul trimestru, cumparatorii asteptand ca preturile sa mai scada, in timp ce bancile nu mai crediteaza la fel de usor ca inainte", a declarat Ioannis Revythis, presedinte al unei asociatii de brokeri imobiliari din Atena.
Aproximativ 135.000 de proprietati, in cea mai mare parte rezidentiale, raman nevandute in Grecia, comparativ cu peste un milion in Spania si aproximativ 70.000 in Irlanda.
Preturile locuintelor din Grecia au scazut pentru prima data din 1994 in primul trimestru, scaderea anuala ridicandu-se la aproximativ 1,7%, conform datelor bancii centrale.
Economistii spun ca scaderea este inferioara celei de 6,8% din Spania si de 9,8% din Irlanda, pentru ca acolo oferta a depasit cererea ani intregi. Constructorii Ellaktor, J&P Avax si GEK Terna, care domina aproximativ 80% din piata, rezista gratie volumului mare de comenzi de pe plan intern si extern. In prezent, Ellaktor are comenzi de peste 4,4 mld. euro.
„Este un volum pe care il vom finaliza in trei sau patru ani. Chiar daca nu mai incepem alte proiecte, am avea venituri anuale de aproximativ 1,5 miliarde de euro in fiecare an", a declarat Dimitris Koutras, din cadrul firmei.
 
Constructorii mici abia mai rezista
Totusi, constructorii mai mici au deja de suferit. „Cand banii pe care-i aveai in buzunar s-au transformat in caramizi si tencuiala pe care nu le poti vinde, cum iti poti continua activitatea?", declara Grigoris Grigoropoulos, care reprezinta circa 5.000 de contractori mici si mijlocii de lucrari publice.
Sindicatele din sectorul privat spun ca cel putin 100.000 de locuri de munca au fost eliminate din luna septembrie, jumatate din acestea din sectorul constructiilor.
Spania a alocat aproximativ 2% din venitul intern pentru sprijinirea sectorului rezidential, conform bancii spaniole BBVA, si a lansat de asemenea un program de opt miliarde de euro pentru renovarea si extinderea infrastructurii tarii.
Grecia, insa, in incercarea de a-si tine sub control deficitul bugetar si datoriile, si-a redus investitiile publice in acest an cu aproximativ 9% pana la 8,8 mld. euro.
Cu venituri publice sub nivelul previzionat si cu o perspectiva de credit redusa la negativ de Fitch Ratings, Grecia nu-si poate permite sa injecteze fonduri direct in sector, insa guvernul garanteaza temporar primele 25% din ipoteci. Specialistii spun ca planul ar putea impulsiona temporar vanzarile de locuinte, insa o redresare nu este intrevazuta mai devreme de 2010, in conditiile in care constructorii nu vor incepe proiecte noi inainte ca actuala oferta sa fie absorbita.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO