Business Internaţional

Grecii se predau la FMI; Ucraina, un nou credit

25.04.2010, 23:07 17

Grecia a renuntat la orice orgolii si a cerut vineri, prinintermediul unei scrisori de trei randuri, activarea mecanismuluide finantare oferit de statele membre ale zonei euro in parteneriatcu Fondul Monetar International (FMI), in valoare de 45 mld. euro,in timp ce Ucraina a anuntat ca vrea sa contracteze un nou imprumutde 20 mld. dolari (15 mld. euro) de la FMI.

Financial Times vorbeste despre umilinta la care a fost supuspremierul elen George Papandreou, el fiind nevoit sa accepte oinfrangere in ceea ce priveste incercarile sale de a solutionaproblema fiscala a Greciei fara a apela la asistentainternationala. Atena va trebui sa accepte monitorizarea FMI caparte a acestui acord, o situatie pe care predecesorii luiPapandreou au incercat din rasputeri sa o evite. In acelasi timp,ucrainenii vor sa apeleze la FMI pentru a-si echilibra situatiabugetara si pentru a se asigura ca vor avea costuri de finantaremai reduse atunci cand vor recurge la pietele de capital externe.In noiembrie 2008, guvernul de la Kiev a mai luat de la FMI unimprumut de 16,4 mld. dolari, care nu a fost insa accesat intotalitate intrucat autoritatile ucrainene nu au reusit sa respecteconditiile impuse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO