Business Internaţional

Greenspan: Economia SUA intra in recesiune

28.02.2007, 17:49 12

Alan Greenspan, fostul presedinte al consilului de administratie al bancii centrale a Statelor Unite, a avertizat ca economia SUA ar putea intra in recesiune pana la sfarsitul acestui an, scrie International Herald Tribune.
In cadrul unui discurs la o conferinta de afaceri din Hong Kong, Greenspan a declarat ca economia Statelor Unite s-a aflat in expansiune incepand cu 2001 si au aparut semne conform carora ciclul economic curent se apropie de final.
"Cand se ajunge atat de departe de o recesiune, invariabil se acumuleaza forte care determina urmatoarea evolutie de acest tip si aceste semne sunt tot mai clare", a declarat Greenspan prin intermediul unei conexiuni prin satelit.
El a citat stabilizarea ratelor profitului ca fiind "un semn preliminar ca ne aflam in fazele terminale ale ciclului", a subliniat Greenspan.
"In timp ce, da, este posibil sa avem o recesiune in ultimele luni ale lui 2007, multi analisti nu preconizeaza acest lucru", a adaugat el.
Economia Statelor Unite a crescut cu un ritm de 3,5% in trimestrul patru al lui 2006, cu 2% mai mult decat in trimestrul trei.
Greenspan a refuzat sa precizeze cand va avea loc urmatoarea recesiune, dar a declarat ca "politicienii ar trebui sa creeze un mediu global in care economiile sa fie capabile sa amortizeze evenimentele neprevizibile.
El a subliniat ca apetitul unui investitor pentru risc a dus la prime de asigurare cu risc scazut asupra bunurilor financiare, care ar putea crea probleme in viitor.
"Nu ne uitam si nu ne putem uita inapoi in trecut fara sa fim foarte ingrijorati atunci cand vezi lipsa atentiei si ingrijorarea pe care o vedem in prezent", a declarat Greenspan.
Piata imobiliara din Statele Unite a inregistrat o scadere pronuntata, care "implicit rezulta intr-o reducere a numarului locuintelor noi nevandute", a adaugat el.
Analistii estimeaza o scadere a constructiilor de noi locuinte de pana la 14,9% in acest an. Aceasta estimare ar fi de pana la de trei ori mai mare in comparatie cu scaderea de 5,5% estimata de un studiu realizat anterior.
"Ne aflam intr-o perioada de contradictie si pana acum nu s-a inregistrat o extindere a instabilitatii economice in Statele Unite de la situatia din sectorul imobiliar", a adaugat Greenspan.
El a avertizat ca deficitul bugetar al Statelor Unite, care in 2006 a scazut la 247,7 miliarde de dolari, cel mai scazut nivel din ultimii patru ani, ramane un motiv de ingrijorare.
"Deficitul bugetar al Statelor Unite reprezinta un motiv de ingrijorare foarte important pentru noi toti care incercam sa evaluam atat economia Americii pe termen scurt, dar si cea de pe restul pietelor", a declarat Greenspan la Conferinta VeryGC Global Business Insights 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO