Business Internaţional

Greenspan se pregateste sa majoreze dobanda

15.12.2004, 00:00 13



In cursul zilei de ieri, conducerea Bancii Federale a Statelor Unite s-a intrunit pentru a discuta majorarea ratei dobanzii de referinta, informeaza Bloomberg. In asteptarea deciziei, marile firme care tranzactioneaza obligatiuni pe Wall Street dadeau drept sigura cresterea ratei de referinta, pentru a cincea oara din iunie.



Coordonatorii politicii monetare a Statelor Unite vor mari rata dobanzii pentru fondurile federale, care reprezinta rata dobanzii cu care se realizeaza imprumuturile peste noapte intre banci, de la 2% la 2,25%, au declarat ieri toate cele 22 de firme care tranzactioneaza titluri emise de guvernul SUA si care au relatii directe cu filiala din New York a bancii centrale. Rata dobonzii de referinta a Fed va depasi astfel rata dobanzii Bancii Centrale Europene, care se mentine la 2%, din iunie 2003.



Din luna mai a acestui an, Banca Federala a SUA (Fed) a adoptat o politica monetara "de acomodare", cu un ritm moderat, iar recentele date despre inflatie nu dau bancii centrale nici un motiv sa-si schimbe acest ritm. Rata de crestere a preturilor pentru acest an este estimata la 3,9 procente, fata de 2,2 procente in 2003.



"Ritm moderat inseamna cresteri cu cate 25 de puncte de baza", a declarat Kevin Logan, economist la Dresdner Kleinwort Wasserstein. Un punct de baza (basis point) este egal cu 0.01 puncte procentuale.



Fed-ul a ridicat nivelul dobanzii de referinta cu cate 25 de puncte procentuale la fiecare dintre ultimele patru intalniri din acest an. Ultima data cand banca centrala americana a majorat de cinci ori consecutiv rata dobanzii de referinta s-a intamplat in intervalul noiembrie 1988 - februarie 1989.



Dintre cele 22 de companii intervievate de Bloomberg, 19 se asteapta ca Fed-ul sa majoeze din nou rata dobanzii pana la 2,50 procente, in cadrul urmatoarei intalniri care va avea loc pe 2 februarie 2005. Cele trei firme care nu asteapta o crestere a ratei dobanzii si in februarie sunt Dresdner, CIBC si Merrill Lynch.



Cei care se ocupa de politica monetara a SUA vor fi foarte atenti la evolutia ratei inflatiei, care deocamdata este sub control, este parerea Guvernatorului Bancii Federale, Ben S. Bernanke. El a declarat ca "mentinerea inflatiei la un nivel scazut este esentiala pentru o politica monetara eficienta".



In iunie 2003, Fed-ul a redus dobanda de referinta pana la un procent, valoare minima in ultimele patru decenii, din cauza inflatiei foarte scazute de la acea vreme. De atunci, dolarul a ajuns la un nivel minim fata de euro, iar pretul petrolului a depasit 50 de dolari barilul pentru prima data. De asemenea guvernul a raportat o crestere cu 9,9% a costului bunurilor importate pana in luna octombrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, crestere record in ultimii 20 de ani.



Pentru populatie, cresterea inflatiei poate fi ingrijoratoare, in conditiile in care dolarul continua sa scada, iar preturile la energie raman ridicate. Insa unii economisti, printre care Jay Feldman de la Credit Suisse First Boston, spun ca sunt destule semne ca inflatia va ramane sub control, astfel incat Fed-ul nu trebuie sa accelereze ritmul cresterii ratei de dobanzii de referinta.



Cresterea ratei dobanzii de referinta de catre Fed ar putea fi insotita de o noua depreciere a dolarului.



Moneda americana ar putea scadea din nou dupa ce guvernul a anuntat ca deficitul comercial al SUA a crescut in octombrie pana la un nou nivel record de 53 de miliarde de dolari (40 de miliarde de euro). In sedinta de tranzactionare de marti de la New York, dolarul a mai pierdut 0,9 procente fata de moneda europeana, ajungand la nivelul de 1,3310 dolari pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO