Business Internaţional

Greenspan solicita inasprirea reglementarilor

23.10.2008, 15:30 11

Firmele care transforma imprumuturile in valori mobiliare cu scopul vanzarii lor ulterioare ar trebui sa pastreze o parte dintre acestea, a afirmat Greenspan, citat de Bloomberg.

Alte reglementari ar trebui sa se adreseze sistemului de fraudare a tranzactiilor, crede acesta. Sugestiile lui Greenspan contrasteaza cu aversiunea sa fata de potentarea supravegherii financiare, pozitie sustinuta pe perioada mandatului sau de presedinte al Fed, din august 1987 pana in ianuarie 2006. El a declarat in mai 2005 ca "regulamentele din companiile private s-au dovedit de multe ori a fi mai eficiente decat cele etatiste in luarea de decizii riscante".
"Oricat mi-as dori ca situatia sa fie alta, in mediul financiar nu vad alta solutie decat pastrarea unei parti a valorilor mobiliare eliberate", a mai spus Greespan. Aceasta solutie ar stimula companiile sa se asigure ca activele detinute sunt evaluate corect in ceea ce priveste nivelul lor de risc.
Colapsul pietei ipotecare subprime a costat institutiile financiare din toata lumea aproximativ 659 mld. dolari (510 mld. euro), suma materializata in reducerea valorii contabile a activelor si pierderi inregistrate inca de la inceputul anului precedent. Concomitent, companiile au acumulat capital in valoare de 642 mld. dolari (497 mld. euro).
"Vom fi nevoiti sa reconstruim sistemul chiar de la baza", a precizat Paul Volcker, predecesorul lui Greenspan la conducerea Fed. Volcker, 81 de ani, a sustinut ca actuala criza este cu mult mai complexa decat oricare alta din istoria SUA. Greenspan a completat numind prezenta situatie "un tsunami al creditelor ce are loc o data la 100 de ani".
Criza globala a creditelor este influentata de "oscilatiile cererii agregate", a mai spus Greenspan. "Oricare ar fi noile reglementari, acestea nu vor tine pasul cu schimbarile deja existente in cadrul institutiilor de creditare." Inainte ca declinul sa se agraveze, pe fondul falimentului de la Lehman Brothers, Greenspan afirmase ca pietele nu ar trebui manevrate.
Succesorul sau, Ben Bernanke, a incercat sa revitalizeze piata creditelor in ultimele 15 luni pe baza unei expansiuni a imprumuturilor contractate, fara precedent de la Marea Depresiune incoace. Bernanke a redus rata dobanzii de referinta de la 5,25% la 1,5%, facand imprumuturile mult mai usor de obtinut pentru firmele de investitii.
"Avand in vedere deteriorarea sectorului financiar, nu cred ca vom putea evita un val semnificativ de concedieri si, desigur, somaj", a completat Greenspan. De la parasirea conducerii Fed, Greenspan s-a intors la profesia sa de analist economic privat, acordand consultanta unor clienti precum Deutsche Bank.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO