Business Internaţional

Greva cumparatorilor continua pe piata imobiliara britanica

27.05.2008, 20:20 11

Pretl locuintelor din Marea Britanie a coborat in mai pentru a opta luna consecutiva, analistii estimand in acelasi timp o continuare a declinului si in perioada urmatoare, potrivit unui studiu al firmei Hometrack, citat de Bloomberg.
Pretul mediu al locuintelor din Anglia si Tara Galilor a inregistrat luna aceasta o scadere de 0,5%, pana la 172.200 de lire sterline (210.830 de euro). Preturile au scazut cu 1,9% fata de nivelul inregistrat in perioada similara din 2007.
"Greva cumparatorilor continua", a declarat Richard Donnell, director de cerecetare la Hometrack."Preturile vor ramane sub presiune si in lunile care urmeaza", a adaugat el.
Mervin King, guvernatorul Bancii Angliei, a declarat luna aceasta ca "in eventualitatea continuarii declinului pietei imobiliare economia britanica ar putea intra recesiune". Si asta dupa ce economia a inregistrat in primul trimestru cel mai slab ritm de crestere din 2005 incoace, in conditiile in care criza din industria constructiilor a fortat dezvoltatorii sa renunte la zeci de mii de angajati.
Numarul locuintelor vandute la pretul cerut de proprietari a ajuns la 92,3% din totalul tranzactiilor, cel mai scazut nivel din 2001. In acelasi timp, perioada medie in care o locuinta se afla pe piata a urcat la 9,8 saptamani, fata de 5,8 saptamani in perioada similara a anului trecut.
"Scaderea increderii consumatorilor in ultima jumatate de an a avut un impact semnificativ asupra numarului tranzactiilor inregistrate pe piata imobiliara, dar nu cred ca aceasta situatie ar putea determina o crestere a vanzarilor fortate si implicit o scadere semnificativa a preturilor", a mentionat Donnel.
Constructorii britanici isi vor restrange semnificativ forta de munca, in situatia in care declinul pietei imobiliare afecteaza puternic operatiunile unei industrii de 19 mld. lire sterline (23,9 mld. euro), a declarat Stewart Baseley, presedintele Home Builders Federation. Ritmul de crestere al economiei britanice a ajuns la 0,4% in primul trimestru, fata de 0,6% cat s-a inregistrat in ultimele trei luni din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO