Business Internaţional

Grupul austriac OMV se felicita pentru inspiratia de a prelua Petrom

16.03.2005, 00:00 21

OMV, cel mai mare grup petrolier din Europa Centrala si de Est, a inregistrat in 2004 un profit total cu 63% mai mare, de 642 de milioane euro, achizitia Petrom avand o contributie strategica la rezultatele OMV, potrivit conducerii companiei austriece.


"Achizitia pachetului de 51% din actiunile Petrom a reprezentat un important pas inainte. Rezultatele indica faptul ca strategia noastra de crestere dinamica si profitabila ca grup energetic integrat a dat roadele asteptate. Drept consecinta, obiectivul de a ne dubla pozitia pe piata din 2001 pana in 2008 va fi indeplinit inainte de data programata, in 2005", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer, directorul general al OMV.


Anul trecut, OMV si-a majorat vanzarile cu 29% pana la 9,88 miliarde euro. Cheltuielile de capital s-au cifrat in anul fiscal precedent la 2,3 miliarde euro, fata de 1,5 miliarde euro in 2003, cea mai mare pondere a acestor investitii fiind alocata pentru achizitia de anul trecut a pachetului majoritar in Petrom, care a presupus o investitie de 1,5 miliarde euro.


Prin achizitia din decembrie 2004 a Petrom, OMV a devenit cel mai mare grup de petrol si gaze din Europa Centrala, cu rezerve de petrol si gaze de peste 1,4 miliarde boe (barili echivalent de petrol), o productie zilnica de circa 345.000 barili si o capacitate de rafinare anuala de 26,4 milioane tone. Activele Petrom au fost integrate in rezultatele OMV in 2004, rezervele de 1,025 miliarde barili (inregistrate la 31 decembrie 2004) ale companiei romanesti fiind incluse in aceste cifre. Volumele de productie ale Petrom, de aproximativ 220.000 de barili pe zi, urmeaza a fi incluse in volumele OMV in 2005. Vanzarile de gaze ale grupului austriac au avut un usor declin (-1%) pana la 784 mil. euro, din cauza majorarii costurilor cu distributia si depozitarea.


In 2004, OMV a vandut prin OMV Gas si EconGas un volum de 8,4 mld. metri cubi, fata de 8,5 mld. metri cubi in 2003.


Consortiul format din OMV Gas si partenerii sai din Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria urmeaza sa analizeze rezultatele studiului de fezabilitate pentru proiectul Nabucco. Proiectul vizeaza constructia unei conducte ce ar urma sa se desfasoare din Turcia pana in Austria, destinata transportului de gaze din regiunea Marii Caspice catre Europa Occidentala. In acest moment consortiul se concentreaza asupra dezvoltarii unui plan de finantare si definirii principalelor activitati de marketing, prin care sa se puna bazele initierii negocierilor cu potentialii clienti.


In 2005 va fi continuata cresterea profitabila, factorii care o sustin, apreciaza oficialii OMV, sunt in primul rand integrarea rezultatelor Petrom pe 2005, dar si o conjunctura fiscala favorabila. In 2005 a fost redusa rata impozitului pe profit de la 34% la 25%, in Austria, si de la 25% la 16%, in Romania.


In urmatorii trei ani, austriecii intentioneaza sa investeasca aproximativ 1,3 miliarde de euro pe an.


"Niciodata in istoria OMV compania nu a fost mai bine pozitionata pentru o dezvoltare profitabila. Pe langa extinderea pozitiei pe piata central si est-europeana, prin achizitia Petrom am reusit sa ne cream un puternic centru strategic pentru legaturile cu regiunea Marii Negre si cu bogatele sale resurse naturale, cat si cu zona adiacenta Marii Caspice", a explicat Ruttenstorfer.


OMV detine peste 2.385 de statii de distributie in 13 tari si o cota de piata in tarile danubiene de 18% in 2005, potrivit informatiilor transmise de companie.


Consiliul director al companiei va recomanda la Adunarea Generala a Actionarilor din acest an majorarea dividendelor acordate, de la 4 euro pe actiune la 4,4 euro.


Ieri, o actiune OMV era cotata la bursa din Viena la 255 euro, in scadere cu 2,86% fata de pretul de deschidere.
marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO