Business Internaţional

Grupul rusesc Rosneft, evaluat la 70 mld. dolari

14.07.2006, 19:33 13

Grupul petrolier rusesc Rosneft a fost evaluat la 70 mld. dolari (55 mld. euro), in cadrul procesului de listare la Bursa.
Rosneft a oprit joi, cu o zi inainte de termen, oferta de vanzare a actiunilor, incepand un proces de echilibrare a cererii puternice a companiilor petroliere internationale si a dorintei de includere in actionariat a fondurilor de investitii vestice care au fost reticente fata de oferta, scrie The Wall Street Journal Europe.
Politica restricitiva impusa de guvernul de la Kremlin in sectorul energetic a alimentat cererea pentru titlurile Rosneft, companiile internationale cautand sa isi creeze un avantaj in fata guvernului rus. Acesti investitori si-au manifestat interesul de a investi peste 4 mld. euro in aceasta oferta initiala a carei valoare totala se pare ca se apropie de 9,1 mld. euro.
China National Petroleum, dornica sa asigure rezerve de petrol pentru economia in continua dezvoltare a Chinei, ar putea investi pana la 2,5 mld euro. BP Plc, cu cele mai mari investitii rusesti dintre companiile occidentale va investi aproape 800 mil. euro, in timp ce Petroliam Nasional din Malaiezia a declarat ca este interesata sa investeasca tot in jur de 800 mil. euro. Royal Dutch Shell este de asemenea interesata de o posibila investitie, insa la limita inferioara a pretului, insemnand ca pana la urma ar putea sa nu participe.
In ciuda unei cereri puternice din partea asa-zisilor investitori strategici, Rosneft si consilierii sai financiari doresc sa se asigure ca fondurile de investitii straine si rusesti vor prelua o parte importanta a ofertei, pentru a asigura o piata lichida odata cu inceperea tranzactionarii programate la inceputul saptamanii viitoare.
Avand loc doar cu cateva zile inainte ca Rusia sa gazduiasca prima intalnire a G-8, oferta publica initiala a Rosneft, care ar putea fi una dintre cele mai mari de pe glob, este un eveniment politic in aceeasi masura in care este o afacere.
Succesul afacerii ar aduce Kremlinului anularea internationala a mult criticatei politici de acaparare a sectorului petrolier rusesc. Rosneft a fost nava amiral a acestui proces, preluand principalele active ale Iukos, compania privata care a fost principalul producator al Rusiei pana cand directorul executiv a fost incarcerat si a inceput ancheta in privinta rambursarilor ilegale de TVA.
Rosneft este evaluata la un pret intre 47- 62 mld. euro, comparativ cu 57 mld. euro pentru LukOil, primul producator de pe piata ruseasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO