Business Internaţional

Gucci a avut un inceput de an dezastruos

04.07.2003, 00:00 12



Grupul italian Gucci, numarul trei mondial pe piata bunurilor de lux, a avut un inceput de an dificil. Analistii de la West LB Panmure au descris rezultatele financiare ale companiei, facute publice pe 2 iulie, ca fiind "dezastruoase".



Domenico Del Sole, directorul executiv al grupului, a declarat: "Industria bunurilor de lux s-a confruntat cu un mediu foarte dinamic in primul trimestru, dar mai ales in martie si aprilie, razboiul din Irak si epidemia pneumoniei atipice din Asia avand un impact devastator in intrega lume".



In primele luni ale anului fiscal (februarie - aprilie), Gucci a inregistrat pierderi din activitatea de exploatare in valoare de 24,4 milioane de euro, fata de profitul de 20,4 milioane din aceeasi perioada a anului trecut. Analistii se asteptau la o diminuare a indicatorilor financiari, insa nu si-au imaginat ca va avea o asemenea amploare. Ei au prevazut o scadere a profitului net cu maxim 30%, insa acesta a ajuns de la 35,5 milioane de euro la doar 1,2 milioane. Si cifra de afaceri a scazut cu 6,6%, la un nivel de 567,1 milioane de euro, desi se anticipase un nivel minim de 595 milioane.



"Acesta a fost cel mai greu trimestru prin care am trecut", a spus Del Sole. "Situatia s-a deteriorat si in urma aprecierii puternice a monedei europene, care a condus la declinul turismului si a puterii de cumparare a turistilor, mai ales a celor americani, in Europa". El a mai afirmat ca vanzarile au scazut in magazinele din cele mai importante destinatii turistice.



Gucci nu a fost singurul care s-a confruntat cu aceasta conjunctura nefavorabila. Numarul doi mondial, grupul Richemont, a suferit o scadere a vanzarilor cu 27% in lunile aprilie si mai. Liderul industriei insa, Moet-Hennessy Louis Vuitton (LVMH) a obtinut pe primul trimestru o cifra de afaceri cu doar 5,1% mai mica.



La Bursa de la Amsterdam, titlurile Gucci au crescut cu 0,24%, la o valoare de 84,75 euro, ceea ce arata ca in ciuda rezultatelor slabe investitorii sunt increzatori in redresarea situatiei. Astfel, grupul de retail Pinault-Printemps-Redoute (PPR), care detine 63% din actiunile Gucci, a comunicat ca performantele grupului nu vor afecta hotararea de a cumpara si restul de actiuni de la actionarii minoritari in aprilie 2004. "Am spus intotdeauna ca investitiile noastre in Gucci sunt pe termen lung, nu pentru un singur trimestru. Evolutia grupului nu ne va schimba deciziile de investitii in industria bunurilor de lux", au declarat oficialii PPR.



Avand in vedere tendintele inregistrate in lunile mai si iunie, grupul se asteapta la o ameliorare a performantelor in semestrul al doilea al anului 2003, in primul rand datorita noilor colectii toamna-iarna. Del Sole considera ca se prevede ca "cifra de afaceri va creste in 2003".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO