Business Internaţional

Guvernul american a fost îngenuncheat de neputinţa politicienilor, iar consecinţele s-ar putea resimţi la nivelul economiei globale

Guvernul american a fost îngenuncheat de neputinţa...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.10.2013, 19:50 1028

„Inimaginabilul“ s-a produs într-o Americă încă în convalescenţă după criză. Ieri guvernul nu şi-a mai putut plăti aproape un milion de angajaţi din cauza discordiei politice şi a fost forţat practic să-şi oprească anumite activităţi finanţate de la buget. Efectele imediate mai grave se vor simţi în turism, majoritatea punctelor de atracţie fiind închise, şi pe piaţa valutară, unde dolarul a început ieri să se deprecieze. Dar dacă această criză politică se repetă sau se prelungeşte, vor avea de suferit cheltuielile consumatorilor, care sunt principalul motor al economiei americane, încrederea în economie, revenirea economiei globale şi chiar atitudinea creditorilor străini, în special a Chinei, faţă de datoriile americane.

După trei ani în care politicienii americani au evitat crizele prin acorduri de ultim moment, Congresul a rămas fără opţiuni de a-şi netezi diferenţele, de data aceasta legate de legea sănătăţii, „Obamacare“, promovată cu hotărâre de preşedintele Barack Obama. Neadoptând o lege a bugetului până luni noaptea, Congresul a forţat închiderea guvernului, o premieră în ultimii 17 de ani, scrie The Wall Street Journal. Casa Albă a ordonat suspendarea activităţilor considerate neesenţiale, iar ieri dimineaţă mulţi angajaţi federali au pregătit închiderea înainte ca 800.000 de angajaţi ai guvernului să fie trimişi în concediu fără plată. Aceştia sunt consideraţi salariaţi neesenţiali. Personalul guvernului se ridică la 2,9 milioane de persoane. Suspendarea ameninţă activităţi variind de la auditările de către Fisc la supravegherea epidemiilor şi administrarea parcurilor naţionale. Chiar şi Statuia Libertăţii riscă să fie închisă. Însă funcţiile vitale precum protejarea legii şi controlul traficului aerian au fost menţinute.

„O facţiune a unui singur partid dintr-o singură cameră a Congresului dintr-o singură ramură a guvernului nu poate închide un întreg guvern doar pentru a contesta rezultatele alegerilor. Nu ceri răscumpărare pentru a-ţi face datoria, pentru a face ceea ce trebuie să faci sau pentru că există o lege care nu-ţi place“, a afirmat Obama.

Criza a pornit de la faptul că republicanii, care domină în Congres, cer schimbarea legii sănătăţii în schimbul adoptării unei legi care să permită finanţarea guvernului, ceea ce Obama şi democraţii săi refuză cu încăpăţânare.

„Închiderea va avea un impact economic cât se poate de real asupra unor oameni reali, cât se poate de imediat“, a explicat preşedintele, enumerându-i printre cei afectaţi pe angajaţii centrelor de îngrijire a veteranilor de război, ai parcurilor naţionale şi agenţiei spaţiale americane.

Armata va rămâne la datorie

Însă personalul care poartă uniformă  - militarii şi poliţiştii - va rămâne la datorie. „Pericolele la adresa siguranţei nu s-au schimbat“, a spus el. Obama s-a asigurat printr-o lege specială că personalul militar de pe teatrele de război americane  va con­tinua să fie plătit în caz de criză. Şi factorii poştali îşi vor continua munca.

Serviciile diplomatice vor fi afectate şi ele. Călătoriile angajaţilor Departamen­tului de Stat vor fi limitate la cât este ne­cesar pentru menţinerea relaţiilor interna­ţionale esenţiale siguranţei naţionale sau pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. În Departamentul Educaţiei, 90% din angajaţi ar putea fi trimişi acasă.

Analiştii de la HIS au calculat că în­chiderea costă economia americană 300 de mi­lioane de dolari pe zi, echivalentul producţiei nerealizate, notează Bloomberg. Pierderile vor fi mai mari dacă impasul continuă. O săptămână de întrerupere a activităţii parţiale a guvernului va aduce creşterea economică a SUA la 2%, în ritm anualizat, în ultimul trimestru. Proiecţia oficială prevede un avans de 2,2%. SUA sunt cea mai mare economie din lume, iar orice oscilaţie a ritmului de creştere are impact asupra economiei globale.

O închidere prelungită ar lovi cheltuielile consumatorilor americani, iar aceasta ar limita cererea americanilor pentru produse din import, scrie The Guardian.

De asemenea, încrederea redusă a consumatorilor şi deprecierea dolarului ar putea încetini intrările de capital în SUA înregistrate în ultimele luni. Aceste intrări au provocat deprecierea monedelor şi creşterea randamentelor economiilor emergente şi au forţat băncile centrale să acţioneze.

Criza ar putea schimba şi atitudinea Beijingului faţă de datoriile americane. China este unul dintre cei mai mari creditori ai Statelor Unite, însă politicienii chinezi şi-au exprimat în mod repetat îngrijorările privind riscurile tot mai mari pe care le aduce expunerea la obligaţiunile americane din cauza jocului politic cu măsurile bugetare.

Dolarul a fost trimis în corzi, dar bursele sunt neafectate

Prima închidere a guvernului american din ultimii 17 ani a slăbit ieri dolarul, trimiţându-l la minimul ultimelor opt luni în raport cu euro, însă pieţele n-au reacţionat negativ, investitorii fiind încrezători că politicienii vor găsi repede o ieşire din criză, scrie agenţia Thomson Reuters. 

De asemenea, investitorii consideră că impasul politic va întârzia planurile Rezervei Federale americane de a începe retragerea programului de achiziţii de obligaţiuni prin care alimentează pieţele cu lichidităţi pentru stimularea economiei.

Dolarul a fost activul cel mai dur lovit de criza politică, atingând minimul ultimului an şi jumătate faţă de francul elveţian şi al ultimelor opt luni comparativ cu un coş cu valute importante. Scăderea a propulsat euro la maximul ultimelor opt luni, de 1,3589 dolari pe unitate. Bursele americane au deschis şedinţa de ieri cu creşteri modeste.

John Boehner, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, râde de Obama

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner (foto), a râs de preşedintele democrat Barack Obama în faţa congresmenilor cu câteva ore înainte de închiderea parţială a guvernului, un gest rar, care arată că relaţiile dintre cei doi lideri sunt tot mai reci, scrie Huffington Post.

„N-am venit aici să închid guvernul. Americanii nu vor o închidere, şi nici eu. Am vorbit cu preşedintele mai devreme: «Nu voi negocia, nu voi negocia, nu voi face asta»“, a spus Boehner parodiindu-l pe Obama. Discursul lui a primit aplauzele republicanilor din Cameră. Preşedintele l-a sunat pe congresmanul republican pentru a discuta un eventual acord. Cei doi au vorbit timp de 10 minute.

 

Obamacare, mărul discordiei politicienilor americani

Adoptată în 2010, Obamacare are două obiective: să îmbunătăţească serviciile de asigurare de sănătate pentru cei care au deja asigurări şi să mărească numărul persoanelor asigurate.

În prezent, 60 de milioane de americani nu beneficiază de asigurare de sănătate.

Pentru a face aceasta, legea introduce reguli noi pentru asigurătorii privaţi, cei de stat, pentru angajatori şi cetăţeni.

Obamacare prevede că asigurătorii trebuie să plătească multe lucruri care înainte erau opţionale, precum recomandarea unor medicamente, naşteri şi afecţiuni mintale. De asemenea, legea blochează orice onorarii suplimentare pentru consultaţii de rutină, analize pentru depistarea cancerului şi alte astfel de servicii.

Obamacare elimină coplata pentru internarea în spital şi interzice asigurătorului să renunţe la client când acesta este bolnav.

Reforma include extinderea masivă a serviciilor de sănătate pentru a-i acoperi gratuit pe cei săraci. Republicanii susţin că reforma este costisitoare, nefolositoare, că va afecta economia şi va îngrădi libertatea prin obligarea multor americani să aibă asigurare de sănătate. Noua lege a sănătăţii „are un impact devastator. Ceva trebuie făcut“, spune despre Obamacare preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner. „Este stupid să închizi guvernul doar pentru asta“, consideră un alt republican, Devin Nunes.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO