Business Internaţional

Guvernul ceh are neaparat nevoie de banii populatiei

20.10.2009, 23:15 47

Guvernul de la Praga a aprobat proiectul intermediar demodificare a legilor ce reglementeaza vanzarea de obligatiuniguvernamentale catre cetateni, potrivit primului-ministru JanFischer, scrie The Prague Monitor.

Legislatia urmeaza a fi aprobata de parlament si semnata decatre presedinte.

Guvernul doreste sa emita obligatiuni catre cetateni pana lasfarsitul acestui an ca o modalitate de a echilibra reducereaveniturilor bugetare din cauza crizei financiare. Schimbarile seaplica legii impozitului pe venit si celei a bugetului.

Fostul ministru de finante Miroslav Kalousek a venit cupropunerea de a vinde obligatiuni cetatenilor in luna martie. El aspus ca statul ar putea imprumuta de la cetateni pana la 140 mld.coroane (5,42 mld. euro) in anii ce vor urma.

Din punct de vedere tehnic, vanzarea de obligatiuni estepregatita, a spus ministrul de finante Eduard Janota.

Acum, totul depinde de Camera Deputatilor si de Senat sa aprobelegea, a adaugat el.

Valoarea nominala a obligatiunilor va fi de 1.000 de coroane(38,74 euro), valoarea dobanzii urmand a fi stabilita in functie desituatia de pe piata.

O masura asemanatoare celei adoptate de guvernul ceh a fostluata si de guvernul de la Bucuresti, ultima data in 2004.

Certificatele de trezorerie destinate persoanelor fizice au fostvandute atunci direct prin reteaua trezoreriilor locale, prinmetoda subscriptiei publice si au fost emise cu scadente la 90 si180 de zile. Obligatiunile aveau o valoare nominala relativ redusa.Cumparatorii primeau la nivel de 2004 o dobanda cuprinsa intre 14si 15,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO