Business Internaţional

Guvernul de la Budapesta prelungeşte cu doi ani perioada de aplicare a suprataxelor

Guvernul de la Budapesta prelungeşte cu doi ani perioada de aplicare a suprataxelor

Autor: Andreea Mioara Neferu

10.11.2010, 23:44 14

Proiectul de buget pe 2011 al Ungariei include proiecţii până în2014 privind veniturile obţinute din taxele speciale aplicateindustriilor financiar-bancare, de retail, telecom şi energetică,potrivit unui material publicat pe site-ul oficial al parlamentuluimaghiar, scrie Bloomberg.

Guvernul maghiar, condus de premierul Viktor Orban, anunţaseiniţial că aceste taxe vor fi introduse doar pe perioada a treiani, între 2010 şi 2012.
Gyorgy Kopits, directorul consiliului fiscal din Ungaria, aconfirmat prelungirea perioadei în care va fi aplicată taxaspecială. "Ştiam deja că se plănuia o creştere a veniturilorechivalentă cu 5% din PIB pentru finalul perioadei luate în calcul.Ceea ce nu ştiam însă, şi ministerul (economiei - n. red.) şinimeni nu a discutat despre acest lucru, este că aceste taxespeciale vor fi menţinute până în 2014".

Directorul consiliului fiscal a mai spus că guvernul intenţioneazăsă reţină în bugetul de stat 380 de miliarde de forinţi (1,4miliarde de euro) pe an din contribuţiile angajaţilor maghiari lafondurile de pensii private obligatorii chiar şi după 2011, cândactuala reglementare care suspendă transferurile către fondurileprivate va expira.
Budapesta estimează că va obţine venituri de 348 miliarde deforinţi (1,27 miliarde de euro) în 2011, de 260 de miliarde deforinţi (950 de milioane de euro) în 2012 şi de câte 179 miliardede forinţi (650 de milioane de euro) în fiecare din anii 2013 şi2014 din taxele speciale aplicate sectoarelor financiar, de retail,telecom şi energetic.
La finalul săptămânii trecute, ministrul ungar al economiei GyorgyMatolcsy a anunţat că guvernul de la Budapesta nu are altă variantădecât să limiteze puterile Curţii Constituţionale, în caz contraraşa-numitele "taxe de criză" ar putea fi declarateneconstituţionale.

Oficialul de la Budapesta a estimat de asemenea că, până în 2015,în economia maghiară se vor mai crea încă 400.000 de locuri demuncă şi a declarat că guvernul din care face parte a hotărât săcreeze un sistem de pensii pe două piloane. Ministrul maghiar aconfirmat faptul că bugetul pe 2011 este construit practic pornindde la trei premise: creştere economică de 3%, inflaţie anuală de3,5% şi datorie publică mai mică.

Erste reduce cu 9% personalul din Ungaria din cauzasuprataxei
Subsidiara ungară a băncii austriece Erste Bank îşi va reducepersonalul cu 250 de angajaţi, sau 9% din total, deoarececapacitatea unităţii de a genera venituri este limitată desuprataxarea sistemului bancar şi de criza economică, potrivitpublicaţiei Napi Gazdaság, preluată de Portofolio.hu. Suprataxareasistemului bancar şi criza economică afectează, totdată, şiactivitatea de creditare a subsidiarei ungare a Erste. Grupulaustriac a anunţat că reducerea costurilor şi controlarea maistrictă a acestora va trebui coroborate cu diminuarea personaluluipentru a da băncii posibilitatea să-şi susţină operaţiunile petermen lung, în condiţiile actualului mediu economic şi de afaceri.Taxa suplimentară impusă băncilor de guvernul de la Budapesta esteo povară extraordinară pentru Erste şi pune în pericol operaţiunilepe termen lung ale instituţiei de credit, potrivit Erste Ungaria.K&H Bank, unitate a grupului belgian KBC, are în vederereduceri drastice de personal printre posibilele soluţii necesareamortizării impactului noii taxe bancare, notează NapiGazdaság.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO