Business Internaţional

Guvernul elen a fost remaniat

Guvernul elen a fost remaniat

Autor: Andreea Neferu

07.09.2010, 23:55 23

Premierul elen George Papan­dreou şi-a remaniat guvernul pentrua-l con­solida, păstrând însă neschimbat titu­larul unuia dintreposturile cheie, acela de ministru al finanţelor, scrie BBCNews.
Papandreou şi-a lărgit echipa, astfel că aceasta cuprinde înprezent 48 de membri, dintre care 17 sunt miniştri, faţă de 36 câţierau anterior.
Analiştii susţin că aceste schimbări sunt menite să sprijinerelansarea eco­nomică, dar şi politica socială, având rolul de acalma spiritele în rândul electoratului, furios din cauza măsurilorde austeritate adoptate de autorităţile de la Atena.
Printre aceste măsuri se numără reducerea salariilor în cazulbuge­tarilor, dar şi majorarea impozitelor, demersurile fiindimpuse ca urmare a ajutorului în valoare de 110 miliarde de eurooferit de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.
Decizia lui Papandreou de a-l păstra pe George Papaconstantinou înfuncţia de ministru de finanţe este percepută ca un semnal căguvernul socialist nu va "deraia" de la programul său economicdestul de dur.
Printre schimbările produse în cabinetul elen se numără şi mutarealui Michalis Chrisochoides, care conducea ministerul poliţiei, laministerul economiei şi concurenţei, aflat până acum sub conducerealui Louka Katseli, potrivit Bloomberg.
Pe de altă parte, Katseli va avea în subordine un nou minister, celal muncii şi securităţii sociale, în timp ce Andreas Loverdos,predecesorul său în acest post, preia ministerul sănătăţii, după cea lansat o reformă nepopulară a sistemului de pensii anulacesta.
De asemenea, Yiannis Diaman­ti­des va conduce un minister nouînfiinţat, cel al afacerilor maritime, iar Costas Skandalidis va fireprezentantul agriculturii, înlo­cuind-o astfel pe KaterinaBatzeli, care este penalizată astfel pentru refuzul său de a seprezenta la alegerile regionale din noiem­brie.
Grecia se află în al doilea an de recesiune, după ce industriicheie ale acestei ţări, precum turismul sau navigaţia, au fostputernic afectate de criza mon­dială, în timp ce măsurile deausteritate au blocat creşterea eco­nomică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO