Business Internaţional

Guvernul elen respinge orice nouă măsură de austeritate

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

19.09.2013, 20:18 368

Economia Greciei se îndreaptă spre revenire, după cinci ani de recesiune, a anunţat ministrul elen de finanţe Yannis Stournaras, care a citat în acest sens calcule ale guvernului potrivit cărora a înregistrat în al doilea trimestru prima creştere în ritm trimestrial de la intrarea ţării în criză. Declaraţia vine după ce premierul Antonis Samaras a pus pe jar creditorii internaţionali spunând că nu vor mai urma măsuri de austeritate în Grecia.

„Pe baza dovezilor dispo­ni­bile, economia a crescut în trimestrul al doilea faţă de primul, pentru prima dată de la începutul crizei, potrivit date­lor ajustate sezo­nier. (...) Pentru prima dată estimăm că PIB a crescut în ritm trimes­trial“, a spus ieri Stour­na­ras într-o conferinţă de presă, citat de Thom­son Reuters.

Agenţia elenă de statistică nu raportează date ajustate sezonier referitoare la evoluţia trimestrială a PIB-ului. Datele neajustate sezonier publicate luna aceasta arată că economia s-a contractat cu 3,8% în al doilea trimestru comparativ cu perioada similară de anul trecut. Stournaras a evitat însă să spună că Grecia a ieşit din cel de al şaselea an de recesiune.

„Indicatorii arată un trend al economiei greceşti, spre o recesiune mai slabă şi uşor spre revenire“, spus ministrul.

Stournaras se aşteaptă ca economia să scadă cu 3,8% anul acesta. Proiecţia anterioară prevedea o contracţie de 4,2%.

Marţi, la Bruxelles, premierul elen Antonis Samaras a declarat după o întâlnire cu oficiali europeni de rang înalt că în Grecia nu vor urma noi măsuri de austeritate, notează Kathimerini. Reprezentanţii Comisiei Europene, ai Băncii Centrale Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au declarat zilele anterioare că guvernul greşeşte promiţând că în Grecia nu va fi nevoie de măsuri suplimentare de ajustare. Tot mai multe voci spun că statul elen are nevoie de un al treilea program de bailout. În aceste condiţii, Samaras nu-şi va putea respecta promisiunea.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO