Business Internaţional

Guvernul german a aprobat reformarea fondului de salvare a zonei euro

Guvernul german a aprobat reformarea fondului de salvare a zonei euro

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

01.09.2011, 00:00 596

Guvernul german a aprobat conferirea de noi puteri fondului de salvare a zonei euro, ceea ce pune capăt unei lupte de o lună în care cancelarul Angela Merkel a încercat să convingă scepticii din tabăra sa de a sprijini eforturile de îngrădire a crizei din zona euro, scrie Reuters.

Îngrijoraţi că Germania cedează prea multă putere Bruxellesului, unii membri ai coaliţiei de guvernare con­servatoare a lui Merkel au ameninţat că vor vota împotriva reformării mecanismului de ajutor Fondul European de Stabilitate Financiară când camera inferioară a parlamentului se va reuni pe 29 septembrie. Dacă întâmpină rezistenţă din partea unui număr suficient de mare de conservatori şi este nevoit să se sprijine pe opoziţie, cancelarul ar putea fi presat să dizolve parlamentul.

Şefii de state şi de guverne ai zonei euro au stabilit luna trecută să majoreze capacitatea efectivă de creditare a FESF la 440 de miliarde de euro şi să confere mecanismului noi puteri, printre altele de a ajuta la recapitalizarea băncilor şi de a achiziţiona obligaţiuni. Aceste decizii trebuie ratificate de statele membre ale zonei euro.

Ca semn al importanţei pe care discuţiile din Germania le au pentru investitori, vestea aprobării în guvern a alimentat miercuri ascensiunea euro în faţa dolarului.

Cabinetul german a făcut un pas în asigurarea sprijinului parlamentului pentru consolidarea FESF prin punerea în seama legislativului a elaborării regulilor care vor da parlamentului un cuvânt, formal, de spus în viitoarele bailout-uri. Decizia ar putea încuraja alte parlamente să ceară măsuri asemănătoare, ceea ce ar putea limita capacitatea fondului de a acţiona rapid în salvarea statelor cu probleme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO