Business Internaţional

Guvernul SUA vrea sa converteasca datoriile GM in actiuni

14.04.2009, 18:27 16

Executivul de la Washington intentioneaza sa converteasca datoria de 13,4 mld. dolari (10 mld. euro) a General Motors (GM) catre trezorerie intr-o participatie de capital, dupa restructurarea producatorului auto, scrie Bloomberg.

Nationalizarea partiala a GM va face ca investitorii care detin obligatiuni emise de companie sa aiba o participatie mai scazuta in cadrul companiei restructurate, desi acestia detin aproape 27,5 mld. dolari (20,6 mld. euro) din datoriile acumulate de producatorul american.
General Motors a transferat aproape 90% din titlurile noii companii catre detinatorii de obligatiuni inainte ca guvernul de la Washington sa respinga planul initial de restructurare pus la punct de producatorul auto.
Masura executivului american face parte dintr-un pachet prin care se incearca reducerea datoriilor, in conditiile in care termenul limita pana la care GM trebuie sa vina cu un plan de restructurare viabil - 1 iunie - se apropie.
"Ceea ce incearca guvernul american sa faca este sa protejeze GM in fata crizei si sa reduca presiunile la care este supusa compania", a declarat Albert Angrisani, care a ocupat functia de secretar asistent in cadrul departamentului muncii in perioada mandatului presedintelui Ronald Reagan.
"Procedand astfel, guvernul nu face decat sa reduca drepturile pe care le au creditorii in a forta declararea falimentului companiei", a precizat Angrisani.
Creditorii GM si ceilalti consilieri ai producatorului auto incearca in prezent sa estimeze cat va valora compania dupa ce aceasta va fi restructurata si va pastra doar activele profitabile, pentru a se asigura ca tranzactia va fi una corecta, potrivit surselor, care au cerut sa ramana anonime deoarece discutiile nu au fost date publicitatii.
Presedintele american Barack Obama a declarat in repetate randuri ca falimentul este cea mai probabila optiune pentru a transforma GM intr-un constructor auto competitiv.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO