Business Internaţional

Guy Quaden: Politica monetara a BCE va ramane in continuare centrata pe stabilitatea preturilor

13.05.2008, 20:00 32

"Exista voci care acuza BCE de o obsesie vizavi de atingerea tintei de inflatie, dar aceasta este principala sarcina a institutiei si numai asa se poate asigura o crestere economica sustinuta", a mentionat oficialul, adaugand ca politicile monetare au nevoie de timp pentru a-si arata eficienta. Chiar daca pot avea efecte negative pe termen scurt, beneficiile pe termen lung s-ar putea dovedi mult superioare.
Referitor la actualul nivel al dobanzii de politica monetara din zona euro, Quaden - care este si membru al consiliului de administrare al BCE - spune ca este relativ scazut in comparatie cu nivelurile inregistrate in statele membre anterior adoptarii monedei unice.
Conferinta sustinuta ieri la sediul Bancii Nationale a Romaniei a avut loc cu ocazia implinirii a zece ani de la hotararea Consiliului European privind statele pregatite pentru adoptarea monedei unice. Tot atunci s-a trecut efectiv la fabricarea bancnotelor si monedelor euro.
Quaden spune ca este prea devreme pentru a face afirmatii categorice privind rolul jucat de euro in cadrul procesului de integrare europeana, dar cu toate acestea nu pot fi trecute cu vederea realizarile care au urmat adoptarii monedei unice.
"Personal, cred ca uniunea monetara a avut o contributie semnificativa la dezvoltarea economica a statelor zonei euro, iar acest rol va continua in conditiile in care moneda unica nu mai poate fi retrasa de pe piata", a adaugat oficialul belgian.
De asemenea, strategul BCE a trecut in revista principalele realizari care au urmat adoptarii euro, printre acestea numarandu-se asigurarea stabilitatii preturilor, cresterea economica sustinuta, scaderea somajului si gradul ridicat de convergenta al performantelor economice inregistrate de tarile membre ale zonei euro.
Politica monetara comuna s-a dovedit eficienta in conditiile in care moneda unica s-a dovedit stabila, castigandu-si foarte rapid credibilitatea pe pietele internationale. Iar stabilitatea monetara este un factor crucial in mentinerea stabilitatii preturilor, a declarat Quaden.
Tocmai de aceea, in ultimii ani inflatia din zona euro s-a mentinut aproape de nivelul tinta de 2%. Cresterea semnificativa, la nivel mondial, a preturilor alimentelor si energiei ar putea intrerupe insa aceasta performanta.
In ceea ce priveste cresterea economica si rata angajarii insa, rezultatele inregistrate pana acum nu sunt chiar atat de unitare. Adoptarea euro nu a adus o modificare semnificativa in ceea ce priveste ritmul de crestere al economiilor statelor incluse in zona euro, acesta ramanand undeva intre 2% si 2,5%.
Pe de alta parte insa, rata angajarii a cunoscut o accelerare semnificativa, din 1999 incoace fiind create peste 16 milioane de noi locuri de munca fata de 6 milioane in perioada 1990-1998. Totusi, spune Quaden, multe dintre obiectivele politicii monetare comune au ramas neindeplinite si tocmai asupra acestora va trebui indreptata atentia in perioada urmatoare.
Printre acestea se numara stimularea dinamismului economic al zonei euro si imbunatatirea coordonarii dintre politicile monetare nationale ale statelor membre.
De asemenea, autoritatile din zona euro va trebui sa faca fata efectelor generate de cresterea preturilor la nivel mondial.
Largirea zonei euro ramane unul dintre principiile fundamentale ale autoritatilor europene, a declarat oficialul, adaugand ca turbulentele de pe pietele financiare nu au capacitatea de a afecta semnificativ procesul de adoptare a monedei euro de catre noile state membre ale UE.
"Nu vad o influenta mai mare a turbulentelor de pe pietele financiare in statele din Europa Centrala si de Est decat in restul Europei", a mentionat Quaden. El a declarat insa ca aderarea la zona euro va tine strict de indeplinirea criteriilor Tratatului de la Maastricht.
Potrivit tratatului, statele care vor sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5% rata medie a inflatiei din cele mai performante trei state membre, iar deficitul bugetar sa reprezinte maxim 3% din PIB. Romania ar putea adopta moneda unica cel mai devreme in 2014.

Efectele adoptarii monedei unice
Stabilitatea de care a dat dovada moneda unica s-a reflectat, in ultimii ani, si asupra stabilitatii preturilor.
De la introducerea euro in anul 1999, nivelul ratei angajarii din zona euro aproape s-a triplat.
In ceea ce priveste ritmul de crestere economica al statelor membre acesta s-a mentinut in jurul valorii de 2-2,5%.
Adoptarea euro a facilitat procesul de integrare economica si financiara.
Uniunea monetara a ajutat de asemenea la cresterea nivelului investitiilor straine in cadrul statelor membre ale zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO