Business Internaţional

Halliburton: anchetele dauneaza lichiditatilor

10.03.2004, 00:00 14



Halliburton Co., compania americana de servicii in sectorul petrolier condusa anterior de vice-presedintele american Dick Cheney, a anuntat ca anchetele lansate cu privire la activitatea desfasurata pentru guvernul american in Irak i-ar putea "afecta in mod concret si serios" volumul lichiditatilor, relateaza Bloomberg News.



Anchetele guvernamentale ce privesc contractele detinute de companie in sectorul aprovizionarii trupelor americane cu produse alimentare si in cel al furnizarii de petrol catre Irak ar putea obliga compania sa ramburseze sume importante guvernului, a precizat Halliburton in cadrul raportului anual trimis catre Securities and Exchange Commission (SEC).



"Perspectivele companiei nu sunt foarte bune," a declarat Gavin van der Wath din cadrul Allianz Dresdner Asset Management din Sydney. Avand in vedere pretul echipamentelor achizitionate de Halliburton, rezervele sale de lichiditati vor fi erodate foarte rapid.



Halliburton a iesit in pierdere cu pana la 800 milioane de dolari, compania achizitionand echipamente, rezerve si forta de munca si primind mai tarziu sumele de care are nevoie pentru a plati pentru acestea, a declarat purtatoarea de cuvant a companiei, Wendy Hall.



Ca urmare a semnelor de intrebare ridicate de Agentia de Auditare a Contractelor din domeniul Apararii, din cadrul guvernului, cat si de alte institutii guvernamentale, cu privire la modul in care Halliburton a calculat sumele ce-i revin pentru furnizarea de produse alimentare soldatilor din Irak, compania a creditat guvernul american cu 36 de milioane de dolari si a fost nevoita sa suspende facturi cu o valoare totala de 141 milioane de dolari.



Agentia de Auditare din cadrul guvernului a criticat in acelasi timp anumite "deficiente" in activitatile desfasurate de filiala Kellogg Brown & Root (KBR) a companiei in Irak in domeniul constructiilor si ingineriei.



Halliburton, cu sediul in Houston, dispunea de un volum al lichiditatilor in valoare de 1,8 miliarde de dolari la data de 31 decembrie, comparativ cu 1,1 miliarde de dolari cu un an in urma, se specifica in declaratia companiei.



"Nu putem anticipa cand se va rezolva aceasta situatie," a declarat compania. Platile catre subcontractori ar putea fi suspendate pentru moment.



Compania este de asemenea anchetata cu privire la presupusa incasare a unei sume cu 61 milioane dolari mai mare decat cea reala in schimbul combustibilului furnizat catre Irak, rambursand deja 6 milioane de dolari in urma finalizarii unui audit intern legat de aceeasi problema.



Contractele detinute de companie in domeniul prepararii produselor alimentare, reabilitarii campurilor petroliere si furnizarii de combustibil catre Irak au fost criticate de catre democratii din cadrul Congresului american.



Contractele incheiate in domeniul reconstructiei Irakului si performantele inregistrate de companie in aceasta privinta sunt atent analizate, se arata in declaratia companiei.



Un fost angajat al Halliburton a declarat democratilor din cadrul Senatului american ca aceasta a majorat costurile in cadrul unui contract guvernamental legat de furnizarea de echipament de birou si a altor bunuri militarilor americani aflati in Irak si Kuweit. Fostul angajat a aratat ca Halliburton a achizitionat bunurile necesare la preturi mai mari decat era necesar pentru ca profitul acesteia depinde de un anumit procent din aceste sume.



Pentagonul analizeaza operatiuni in valoare de aproape 4 miliarde de dolari desfasurate de companie in Irak, operatiuni pentru care guvernul a platit deja. Reglementarile guvernamentale privitoare la acest tip de contracte impun limite in ceea ce priveste sumele pe care guvernul le plateste inainte de primirea unui raport contabil final.



Halliburton a obtinut venituri in valoare de 3,6 miliarde de dolari anul trecut din activitatile desfasurate in Irak, incluzand transportul trupelor americane si refacerea infrastructurii petroliere a Irakului.



Fortele militare americane au acordat sapte noi contracte de furnizare de petrol catre Irak pentru a inlocui controversatele contracte incheiate cu Halliburton.



Toate cele sapte noi contracte se bazeaza pe rezerve provenite din Turcia.



Sase din cele sapte noi contracte, in valoare totala de 200 milioane de dolari, sunt incheiate cu firme din Turcia, iar cel de-al saptelea, cel mai mare, avand o valoare de 108,5 milioane de dolari, a fost acordat unei firme cu sediul in Texas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO