Business Internaţional

Henry Paulson: Controlul pretului si limitarea exporturilor nu sunt o solutie pentru criza alimentelor

15.04.2008, 16:19 9

Tarile emergente care se confrunta cu o crestere semnificativa a costurilor materiilor prime ar trebui sa evite masurile de control al preturilor in conditiile in care acestea pot afecta pe termen lung cresterea economica, considera secretarul trezoreriei americane Henry Paulson, citat de Bloomberg.
"Guvernele trebuie sa reziste tentatiei de a controla preturile si de a acorda subventii, asemenea masuri nefiind - in general - eficiente in ceea ce priveste protectia categoriilor vulnerabile", a declarat Paulson, in cadrul unei intruniri a comitetului de dezvoltare al Bancii Mondiale la Washington.
Preturile record inregistrate pe segmentul materiilor prime - de la petrol pana la orez - genereaza o restrangere a accesului la produse alimentare in tarile sarace, unde au fost inregistrate pana acum o serie de proteste violente. In acelasi timp, tarile dezvoltate se tem de o explozie a ratei inflatiei.
Paulson spune ca imbunatatirile aduse sectorului agricol si conservarea energiei reprezinta politici mult mai bune decat incercarile de a controla preturile, despre care spune ca nu ar face altceva decat sa agraveze problemele.
Controlul preturilor si subventiile "tind sa genereze o impovarare a sarcinii fiscale si distorsiuni economice, furnizand ajutor celor cu venituri ridicate, mai degraba decat beneficiarilor de drept", considera Paulson.
Guvernele din Asia, Africa si Orientul Mijlociu au adoptat deja o serie de masuri in incercarea de a combate cresterea preturilor alimentelor si de a preveni revoltele sociale, printre acestea numarandu-se limitarea exporturilor si reducerea taxelor pentru importurile de produse alimentare de baza.
La nivel global, preturile produselor alimentare au urcat luna trecuta cu 57% fata de aceeasi perioada din 2007, potrivit unui raport al Natiunilor Unite. O asemenea situatie ar putea genera violente civile in peste 30 de tari, estimeaza Banca Mondiala.
Inflatia medie inregistrata in tarile sarace si in cele aflate in curs de dezvoltare va ajunge anul acesta la 7,6%, au declarat saptamana trecuta oficialii FMI. Estimarile anterioare ale fondului indicau o inflatie de 6,4%. Intr-un raport separat, Banca Mondiala arata ca preturile alimentelor ar putea ramane la niveluri ridicate cel putin pana in 2015.
Pretul orezului, un aliment de baza pentru aproape jumatate din populatia lumii, a atins saptamana trecuta nivelul record de 21,60 dolari/100 livre (47,6 centi/kilogram), ceea ce a fortat China, India, Vietnamul si Egiptul - cei mai mari exportatori de orez la nivel mondial - sa impuna restrictii pentru exporturi. De asemenea, Argentina si Rusia incearca sa descurajeze exportul de produse alimentare, pentru a spori rezervele interne. Iar cresterea preturilor alimentelor ar putea insemna "sapte ani pierduti" in lupta impotriva saraciei, a declarat Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale. "In timp ce unii sunt ingrijorati in ceea ce priveste modalitatile de a-si umple rezervoarele de petrol, altii se lupta sa-si umple stomacurile", a declarat Zoellick.
Saptamana trecuta, primul-ministru haitian a fost destituit din functie de parlament dupa o serie de revolte generate de nemultumirea oamenilor privind cresterea puternica a preturilor produselor alimentare. Haiti este ultima tara care se confrunta cu asemenea violente, urmand unei lungi liste care cuprinde printre alte tari si Egiptul, Mexicul si Coasta de Fildes. In Pakistan si Thailanda, autoritatile au inceput desfasurarea de trupe ale armatei care sa previna furturile de alimente de pe terenurile cultivate si din depozitele de cereale.
Criza alimentelor este alimentata, in buna masura, si de politica statelor industrializate de a dezvolta segmentul biocombustibililor. "In momentul in care milioane de oameni risca sa nu mai aiba ce manca, transformarea cerealelor in biocombustibili nu este altceva decat o crima impotriva umanitatii", a declarat Palaniappan Chidambaram, ministrul de finante al Indiei.
James Connaughton, presedintele consiliului pe probleme de calitate a mediului de la Casa Alba, spune insa ca biocombustibilii nu reprezinta decat un contributor la explozia preturilor alimentelor. Pretul record al energiei si cererea puternica venita din partea economiilor emergente, precum India sau China, sunt de asemenea factori decisivi, a adaugat el.
Mai mult, spune Connaughton, Statele Unite lucreaza deja la dezvoltarea "celei de-a doua generatii" de biocombustibili, ceea ce presupune folosirea unei varietati de deseuri agricole - si nu a cerealelor - drept materii prime pentru asemenea produse. In acelasi timp, Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar International, a declarat ca o criza alimentara de proportii ar pune in pericol supravietuirea democratiilor in multe din tarile grav afectate.

Cad barierele pentru importurile de cereale
Cresterea semnificativa a preturilor alimentelor a condus la reducerea taxelor pentru importuri, o masura pe care, anterior, statele lumii nu au putut sa o introduca de comun acord nici macar dupa sapte ani de negocieri sustinute in cadrul Rundei de la Doha, scrie Bloomberg. Negocierile pentru liberalizarea comertului, asa-numita Runda Doha, nu au avansat din 2001 incoace, dupa ce statele in curs de dezvoltare nu au acceptat reducerea taxelor pentru importuri, care le protejau propriii fermieri, iar statele bogate nu au dorit sa renunte la subventiile acordate segmentului agricol. Acum insa taxele vamale pentru produsele alimentare au fost coborate semnificativ de o serie de tari emergente, dupa ce Banca Mondiala a anuntat ca preturile alimentelor au urcat cu 83% in ultimii trei ani. In acelasi timp, subventiile agricole incep sa scada atat in Europa, cat si in Statele Unite. De la inceputul anului trecut, cand preturile cerealelor si-au inceput ascensiunea, economiile emergente au adoptat o serie de masuri de stimulare a importurilor, printre care se numara eliminarea taxelor vamale pentru grau in India si reducerea de catre guvernul turc a taxelor pentru importul de cereale de la 130% la 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO