Business Internaţional

Herman Van Rompuy: Decizia Ciprului de a impune pierderi deponenţilor nu stabileşte un precedent

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Anca Dumitrescu

02.04.2013, 00:03 367

Decizia Ciprului de a impune pier­deri deponenţilor celor mai mari bănci din ţară nu stabileşte un precedent pentru regiunea euro, a declarat preşedintele Uniunii Europene, Her­man Van Rompuy, transmite Bloom­berg.

Miniştrii de finanţe din zona euro „au luat o decizie nefericită“ când au aprobat planul iniţial de taxare a depozitelor bancare aflate sub pragul garantat în UE, de 100.000 de euro, a arătat Van Rompuy. Planul, respins de Parlamentul din Cipru, şi acordul ulterior de a impune pierderi depozitelor mari de la primele două bănci din ţară nu reprezintă un pericol pentru alte naţiuni, a afirmat Van Rompuy într-un interviu acordat publicaţiei belgiene De Zondag.

„Cipru este un caz special, din cauza mărimii, structurii şi caracteristicilor sectorului financiar“, a arătat oficialul european, care a reiterat că deponenţii asiguraţi sunt protejaţi de legislaţia comunitară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO