Business Internaţional

Hillary Clinton are un avans de 9 puncte procentuale în faţa lui Trump

Hillary Clinton are un avans de 9 puncte procentuale în...

Autor: Departamentul Economic

20.10.2016, 10:00 36308

Sondajele arată o creştere puternică a susţinerii populare pentru Hillary Clinton, care a câştigat un avans de 9 puncte procentuale în faţa lui Donald Trump, scrie Bloomberg. 

Donald Trump ar trebui să reuşească o revenire istorică pentru a câştiga lupta pentru Casa Albă peste 20 de zile, în condiţiile în care porţiuni semnificative din electorat îl părăsesc în favoarea candidatului democrat, potrivit Bloomberg.

Hillary Clinton are un avans de 9 puncte procentuale în sondaje, după ce a fost făcut public un video în care mai multe femei recunoşteau că Donald Trump le-a făcut avansuri sexuale nedorite.

Susţinerea pentru Donald Trump, atât în rândul bărbaţilor, cât şi în rândul celor cu o educaţie mai slabă, a început să scadă în ultimele zilei, o traiectorie care ar putea duce la prăbuşirea masivă în sondaje pentru candidatul Republican.

"Cel mai recent sondaj arată o creştere a susţinerii lui Clinton în toate grupurile demografice, inclusiv în rândurile bărbaţilor fără o diplomă de facultate", a spus J. Ann Selzer, care a gestionat sondajul dinaintea ultimei dezbateri de miercuri.


Hillary Clinton şi Donald Trump s-au întâlnit miercuri seara la Las Vegas pentru cea de-a treia şi ultima dezbatere televizată între cei doi candidaţi la preşedenţia Statelor Unite, cu mai puţin de trei zile înainte de alegerile programate pe data de 8 noiembrie, scrie BBC News online.

La fel ca de-a lungul întregii campanii electorale, dezbaterea a fost una tensionată, punctată de invective şi afirmaţii controversate. Cei doi candidaţi au refuzat să se salute, atât înainte cât şi după dezbaterea găzduită de Universitatea din Las Vegas şi moderată de jurnalistul Fox TV, Chris Wallace.

Unul dintre momentele cele mai controversate ale dezbaterii a fost refuzul lui Donald Trump de a spune dacă va accepta rezultatul scrutinului chiar şi în cazul în care va pierde.

"Voi vedea la momentul respectiv," a declarat Trump, adăugând că: "Voi spune la momentul respectiv. Voi păstra suspansul."

Hillary Clinton a comentant că afirmaţiile lui Trump în acest sens sunt "înficoşătoare."

Într-o încercare de a asigura electoratului republican, Donald Trump a promis că va numi judecătorii cu "înclinaţii conservatoare" la Curtea Supremă, se va opune dreptului la avort, va proteja cel de-al doilea amendament din Consituţia Statelor Unite şi dreptul de a purta arma şi va deporta imigranţii ilegali.

Pe de altă parte, Hillary Clinton şi-a afirmat sprijinul pentru drepturile comunităţii LGBT, va apăra dreptul la avort şi se va opune anumitor prevederii din legislaţia privind comercializarea de arme.

"Vă pot spune că autorităţile nu au dreptul să se implice în deciziile pe care femeile le fac împreună cu familiile lor, în acord cu credinţele lor şi sfatul medicului. Şi susţin acest drept," a declarat Hillary Clinton.

Candidata democrată a menţionat şi România în contextul disputei privind dreptul la avort, afirmând că a călatorit în state unde "Guvernul obliga femeile să facă avort, precum China, sau unde obliga femeile sa nască, aşa cum se întâmpla în Romania."

Clinton a ridicat din nou problema presupusei intervenţii a Rusiei în alegeri, declarând că Vladimir Putin susţine alegerea lui Trump drept preşedinte pentru că îşi doreşte o marionetă la Casa Albă.

Trump a replicat prompt, spunând că Putin a "pacălit-o" de fiecare dată pe fosta secretară de Stat, adăugând că ea este o "marionetă"

Republicanul a declarat că preşedintele rus "Nu are deloc respect pentru ea, nu are deloc respect pentru preşedintele nostru şi asta e o problema foarte serioasă," adăugând că nu-l ştie pe Putin, însă probabil se va înţelege mai bine cu liderul rus decât Clinton, notează Reuters.

Cât priveşte acuzaţiile de hărţuire sexuală la adresa lui Trump, acesta a declarat că "Nimeni nu respectă femeile mai mult ca mine."

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO