Business Internaţional

Hiperinflaţia mătură Venezuela cu totul: Deşi salariul minim a fost majorat şi de 60 de ori, cetăţenii nu îşi permit produsele de bază. Previziunile sunt cât se poate de sumbre

Hiperinflaţia mătură Venezuela cu totul: Deşi...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

10.12.2018, 18:54 138

Preţurile de consum au crescut în Venezuela cu 1,3 milioane la sută în anul care se încheie în noiembrie, a anunţat luni Adunarea Naţională, controlată de opoziţie, în condiţiile în care hiperinflaţia şi recesiunea afectează ţara, informează Reuters.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a prognozat la începutul acestui an că inflaţia ar urma să atingă atinge 1 milion la sută în 2018 şi 10 milioane la sută anul viitor. Inflaţia lunară a scăzut la 144% în noiembrie, de la 148% în luna anterioară şi 233% în septembrie, arată într-un raport Adunarea Naţională.

Preşedintele socialist Nicolas Maduro, la sfârşitul lunii trecute, a majorat cu 150% salariul minim lunar, la 4.500 de bolivari, adică mai puţin de 10 dolari la cursul de schimb al pieţei negre. Cetăţenii s-au plâns că nu-şi pot permite produsele de bază, în ciuda unei creşteri a salariului minim de 60 de ori, în august.

Adunarea Naţională a devenit singura sursă de încredere pentru datele privind inflaţia, pentru că guvernul a oprit publicarea indicatorilor economici cu ani în urmă, după ce preţurile la petrol au scăzut. FMI a făcut presiuni asupra Venezuelei pentru a furniza date economice oficiale, au declarat surse săptămâna trecută.

Maduro dă vina pe "războiul economic" care a fost cauzat de interese interne dar şi de Statele Unite. Criticii spun că politicile sale intervenţioniste şi tipărirea de bani pentru a finanţa deficitul fiscal sunt cauzele hiperinflaţiei şi a penuriei de bunuri de bază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO