Business Internaţional

Hypo nu mai primeste bani de la stat si risca falimentul

05.10.2008, 19:38 16

Hypo Real Estate a intrat intr-o criza majora, dupa ce institutiile financiare care ar fi urmat sa-i acorde o finantare de urgenta de 35 mild. euro, garantata guvernamental, au renuntat la initiativa.

"Pachetul de salvare in valoare de 35 de miliarde de euro promis la sfarsitul lunii septembrie Hypo Real Estate Group, care urma sa se deruleze si anul viitor, este in prezent retras. Programul viza furnizarea unui flux de lichiditati din partea unui consortiu de institutii financiare. Acest consortiu a refuzat sa ofere linia de credit", se arata intr-un comunicat al oficialilor Hypo Real Estate.
Evolutia situatiei bancii germane reprezinta o provocare politica puternica pentru guvernul de la Berlin, care se opune vehement unui potential program de salvare a sistemului bancar european, similar celui adoptat vineri in SUA.
Hypo analizeaza masuri alternative de iesire din impas, iar principalii actionari ai bancii sustin conducerea, insa criza neasteptata in care a intrat institutia adauga dramatism eforturilor de ordonare a lumii financiare, a aratat compania.
"Ne luptam pentru viitorul, pentru existenta bancii. Putem presupune ca toate partile implicate in aceste discutii sunt constiente de seriozitatea situatiei", a declarat purtatorul de cuvant al bancii germane, Hans Obermeier.
Reprezentanti ai ministerului de finante de la Berlin au spus ca guvernul a fost luat prin surprindere de aceasta intorsatura neasteptata a situatiei Hypo.
Ministerul a cerut duminica tuturor partilor implicate sa sprijine salvarea creditorului.
Oficiali ai bancii centrale, ai autoritatii de reglementare a sistemului financiar si ai guvernului din Germania s-au reunit pentru a concepe un nou program de ajutorare a Hypo.
"Este momentul ca toti cei implicati sa arate ca sunt responsabili. Trebuie utilizate toate posibilitatile pentru a solutiona problema. Toti trebuie sa-si respecte angajamentul", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de finante, Torsten Albig.
Surse apropiate discutiilor au declarat ca institutiile financiare germane implicate au blocat planul, solicitand ca guvernul german sa-si asume un rol mai important in salvarea Hypo, dupa intensificarea problemelor din sectorul financiar la sfarsitul saptamanii trecute.
Hypo Real Estate, cel mai mare creditor german pe segmentul ipotecilor comerciale, primise saptamana trecuta aprobarea pentru un imprumut de urgenta in valoare de 35 mld. euro din partea guvernului de la Berlin si a unor banci comerciale, actiunea fiind menita sa salveze compania de la un potential colaps.
Salvatorii bancii urmau sa puna la dispozitia acesteia o linie de finantare in doua transe, de 14, respectiv 21 mld. euro. Guvernul de la Berlin urma sa plateasca circa 40% din prima transa, urmand ca a doua transa sa fie achitata integral de catre acesta. Hypo Real Estate avea nevoie de bani pentru a se proteja in fata turbulentelor de pe pietele internationale, dupa ce divizia sa din Dublin, Delfa Bank, a inceput sa aiba probleme de finantare a operatiunilor.
"Este un soc. Pur si simplu nu exista probleme cu finantarea pe termen scurt", declara in momentul anuntului Manfred Jakob, analist al SEB AG din Frankfurt. "Implicarea guvernului in aceasta afacere nu face decat sa arate cat de vehementa este actuala criza", a adaugat el. Actiunile Hypo s-au prabusit cu 76%, intr-o singura zi, la inceputul saptamanii trecute.
Agravarea problemelor creditorului german vin in situatia in care guvernul olandez a propus derularea unui program coordonat la nivel european, in valoare de 300 de miliarde de euro, pentru sprijinirea bancilor aflate in dificultate. Programul ar presupune, in viziunea executivului olandez, fonduri nationale separate, care ar fi finantate coordonat, si nu un singur fond gigant la nivelul UE, potrivit unui purtator de cuvant al guvernului Olandei.
 
Noi ne-am luat banii de la Hypo
 
Reuven Havar, CEO pe piata locala al companiei AFI Europe, care dezvolta mallul Cotroceni Park din Capitala, spune ca imprumutul pentru realizarea acestui proiect, in valoare de 234 milioane de euro, a fost deja tras de la banca Hypo Real Estate, astfel ca nu are dificultati in continuarea proiectului. "Noi ne-am luat deja banii, cu o parte dintre ei am platit antreprenorul general. Nu stiu ce se va intampla cu proiectele viitoare, dar noi nu avem probleme", a declarat Havar. AFI Europe a anuntat in luna decembrie a anului trecut contractarea unui imprumut de 234 milioane de euro de la Hypo Real Estate Bank, menit sa asigure circa 80% din investitia implicata de realizarea mallului Cotroceni Park, a carui finalizare este programata pentru sfarsitul anului viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO