Business Internaţional

Hyundai ar putea construi o fabrica in Ostrava

17.10.2005, 15:46 16

In urma unei vizite efectuate de directorul executiv al producatorului sud-coreean de automobile Hyundai, Chung Mong-Koo, in nordul Moraviei, oficialii guvernului ceh spera intr-o investitie ce ar fi extrem de benefica pentru economia acestei tari, creand in acelasi timp 3.000 de noi locuri de munca, relateaza The Prague Post.

Mong-Koo a vizitat un orasel de langa Ostrava, o regiune in care rata somajului este de 14,5%, pentru a examina un site pentru constructia unei fabrici in valoare de 46,7 miliarde de coroane (1,5 miliarde de euro). Oficialii Hyundai au declarat ca Republica Ceha este una din cele trei tari candidate pentru site-ul respectiv. Celelalte doua tari sunt Polonia si Ungaria.

Speculatiile au fost foarte intense in legatura cu locatia din Europa Centrala in care compania Hyundai urmeaza sa produca aproximativ 300,000 de automobile pe an. Parcul industrial Nosovice din Ostrava este cel mai puternic candidat, spune vice-presedintele Hyundai, Kim-Dong Jin, adaugand ca Hyundai isi va face in curand cunoscuta alegerea.

Viceprimarul Ostrava, Vit Ruprich, a declarat ca parcul industrial Nosovice ar putea fi gata in sase luni. Investitia de 46,7 miliarde de coroane ar putea reprezenta cea mai mare investitie straina directa realizata in aceasta tara, dupa cele 44 miliarde de coroane pe care un consortiu alcatuit din producatori de automobile incluzand Toyota, Peugeot si Citro''n (TPCA) le-a platit pentru a construi o fabrica in Kolin, fabrica ce si-a inceput productia la inceputul acestui an.

Deschiderea unei noi fabrici de asamblare de automobile ar reprezenta o veste buna pentru aceasta regiune, ce se confrunta cu o rata ridicata a somajului, stimuland de altfel intreaga economie a Cehiei, sunt de acord majoritatea economistilor. Fabrica ar crea 3.000 de locuri de munca.

Efectele pozitive asupra economiei Cehiei ar fi chiar si mai mari, arata David Navratil, analist in cadrul Ceska Sporitelna. "Industria automobilelor reprezinta unul din motoarele de crestere a economiei, iar o investitie atat de importanta ar reprezenta o baza considerabila pentru o viitoare crestere economica," a declarat acesta.

Navratil a remarcat faptul ca se asteapta ca productia fabricii din Kolin sa contribuie cu 1,5% la cresterea produsului intern brut al tarii, imbunatatind in acelasi timp balanta comerciala cu 40 miliarde de coroane. Contributia Hyundai in cadrul economiei ar putea fi chiar mai mare.

"Hyundai intentioneaza sa produca modele de clasa superioara, cu o valoare mai mare," a explicat Navratil.

Jan Vejmelek, analist in cadrul Komercni Banka, arata ca investitia Hyundai va majora exporturile si va intari moneda tarii.

"Investitorul va avea nevoie sa finanteze constructia noii fabrici, majorand astfel cererea de moneda ceha," spune Vejmelek.

Hyundai intentioneaza sa inceapa constructia fabricii sale europene in mai 2006 si sa lanseze productia in anul 2008.

In cazul in care Republica Ceha va fi selectata ca site al viitoarei fabrici a Hyundai, aceasta tara ar putea deveni, impreuna cu Slovacia, un centru pentru cea mai ridicata productie de automobile pe cap de locuitor din Europa.

Pana in 2008, Skoda Auto, liderul pietei, intentioneaza sa produca aproximativ 500.000 de automobila in aceasta tara, in timp ce TPCA va produce 300.000. Hyundai va adauga alte 300.000 de automobile pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO